"V tuto chvíli neočekáváme, že bychom měnili ředitele nemocnic," říká hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová poté, co se obměnilo složení správních a dozorčích rad. Foto: Wikipedie

Orgány středočeských nemocnic mají nové složení

Představenstva a dozorčí rady středočeských nemocnic mají po nedávné změně ve vedení kraje nové složení. Krajská rada v roli valné hromady nemocnic včera odvolala dosavadní členy těchto orgánů a zároveň nominovala jejich nástupce. Na dotaz ČTK to uvedla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Ve funkcích ředitelů se podle ní zatím žádné změny nepředpokládají.

 

„Uvidíme, jak dopadne hodnocení, protože všude budou audity, nicméně v tuto chvíli neočekáváme, že bychom měnili ředitele nemocnic,“ uvedla hejtmanka.

Po rozpadu původní koalice ANO, STAN, ODS a Nezávislých Středočechů nyní hejtmanství řídí ANO a ČSSD s podporou komunistů. V orgánech nemocnic byla řada lidí spojených se stranami bývalé koalice, které jsou nyní v opozici, například bývalý hejtman Petr Bendl nebo mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati (oba ODS).

Pokorná Jermanová uvedla, že změny v orgánech nemocnic souvisejí s nedávnými úpravami stanov a s opozicí byly projednány. Konkrétní jména nových členů říct nechtěla, protože nově obsazené orgány se ještě nesešly a nezvolily své předsedy. Zdůraznila však, že v dozorčích radách bude mít opozice vždy své místo.

Krajští zastupitelé už dříve schválili změnu stanov nemocnic, která počítala s navýšením členů představenstev ze tří na pět. Opozice to kritizovala, zastupitel za ODS a bývalý náměstek pro zdravotnictví Martin Kupka například uvedl, že si tím koalice zajistila větší počet míst pro své lidi. Hejtmanka namítla, že větší počet členů je lepší, protože tyto orgány rozhodují o velkých částkách.

-čtk-