Armáda má poněkud jiné hlavní úkoly, než poskytovat leteckou záchrannou službu, nicméně jedno stanoviště by si ráda ponechala i do budoucna, od loňska ale provozuje stanoviště dvě. Foto: AČR

Armádní letecká záchranná služba v Bechyni ošetřila přes 600 pacientů

 

Více než šest set pacientů ošetřila letecká záchranná služba za první rok své existence v Bechyni na Táborsku. Do nových prostor se přesunula z Českých Budějovic. Leteckou záchrannou službu v Jihočeském kraji také loni premiérově provozovala armáda. Zdravotníci z letiště v Bechyni v roce 2017 vystartovali k 592 událostem. ČTK to řekl Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva obrany.

 

„V Karlovarském kraji, odkud pocházím, plní armáda leteckou záchrannou službu od roku 1991 k plné spokojenosti všech stran. Těší mě, že stejně dobře se tohoto úkolu zhostili vojáci i v Jihočeském kraji“ uvedla ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO).

Provoz na základně bývalého vojenského letiště v Bechyni loni obstarávalo 22 armádních a 13 civilních zdravotníků. Letečtí záchranáři nejprve zasahovali jen přes den. Od 1. července se jejich provoz změnil na nepřetržitý. Právě tento fakt zřejmě pomohl navýšení zásahů. V roce 2016, když ještě letecká záchranná služba sídlila u Českých Budějovic, řešila 457 událostí. Civilní vrtulníky ale tehdy létaly jen za denního světla.

„Provozováním letecké záchranné služby poskytuje armáda své schopnosti občanům. Vojenský zdravotnický personál během reálných zásahů získává i cenné zkušenosti, které využije také ve prospěch vojáků v zahraničních operacích,“ uvedl náčelník generálního štábu české armády Josef Bečvář.

Provoz letecké záchranky zajišťují příslušníci 24. základny dopravního letectva v Praze-Kbelích a Odboru letecké záchranné služby a urgentní medicíny Armády České republiky. Obsluhují tři kraje – Plzeňský, Karlovarský a Jihočeský, létají z letiště v Líních u Plzně a z Bechyně.

Jihočeský kraj v roce 2015 zahájil provoz letecké záchranné služby v novém areálu na letišti Planá u Českých Budějovic. Vybudování základny stálo 60 milionů korun. Moderní zázemí však využíval jen rok a pak vláda rozhodla, že leteckou službu v regionu bude zajišťovat armáda z vojenského letiště v Bechyni na Táborsku. Tehdejší jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) označil tento krok za nekoncepční.

Bývalý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v září 2016 uvedl, že letecká záchranná služba se do Bechyně přesouvá jen dočasně. Odhadoval tuto dobu na tři až čtyři roky. Sobotka uvedl, že se letecká záchranná služba vrátí na letiště do Plané, až ji bude provozovat státní subjekt.

-čtk-