Karlovarský kraj sice nezavede tabulkové mzdy, ale odměňování tento měsíc o deset procent zvedne. Foto: koláž ZD

Karlovarský kraj tabulkové mzdy v nemocnicích nezavede

Krajské nemocnice v Karlovarském kraji nezavedou tabulkové platy, jak před rokem slíbilo vedení kraje. Výdaje na mzdy by vzrostly více, než by si Karlovarská krajská nemocnice (KKN), která spravuje nemocnice v Karlových Varech a Chebu, mohla dovolit. Od ledna ale zvýší mzdy o deset procent, řekl včera novinářům radní pro zdravotnictví Jan Bureš (ODS).

 

„Podle úhradové vyhlášky bychom měli dostat asi 81 milionů korun. Na navýšení o deset procent bychom potřebovali 83 milionů. To jsme schopni zvládnout. Dalších dvacet milionů dá kraj na mzdy v nemocnicích. Jak se rozdělí, bude ale na dohodě odborů a vedení KKN,“ uvedl Bureš.

Karlovarský kraj už loni dal ze svého rozpočtu dvakrát deset milionů korun na mzdy zdravotních sester. Části z nich navíc zvýšil mzdy svým nařízením také stát. Ani tak ale nejsou sestry spokojené a poukazují na to, že v jiných zařízeních jsou mzdy vyšší při nižší pracovní zátěži. Proto požadovaly, aby kraj ve svých nemocnicích zavedl tabulkové platy, které fungují v nemocnicích, jejichž zřizovateli je stát.

Podle Bureše by ale taková změna systému odměňování stále KKN 120 milionů korun, které nemůže vydat, pokud by se neměla dostat do insolvence. Navíc by se podle něj změna negativně dotkla mladých nastupujících sester, kterým by se mzda snížila oproti zkušeným sestrám, které by si polepšily. Jenže právě nové sestry krajské nemocnice potřebují.

Kolektivní vyjednávání o mzdách v Karlovarské krajské nemocnici zatím neskončilo. Podle Bureše ale mohou odbory počítat jak s desetiprocentním navýšením, které začne platit od ledna, tak s 20 miliony od kraje.

-čtk-