Mnoho doktorů je totiž zatím nepoužívá, takže naštěstí nedošlo ke kolapsu, který jsme čekali., tvrdí lékárníci.

Lékárníci: eRecepty zatím nepřinášejí úsporu, naopak zdržují. Ministerstvo oponuje

 

Elektronické recepty zatím nepřinášejí podle malých lékárníků úsporu zdravotní péče, zamezení duplicit nebo kontrolu interakcí léků. Podle nich spíš zdržují. Shodli se na tom včera lékárníci na prvním celonárodním sněmu v Brně, kam přijela stovka účastníků z menších lékáren bez řetězců. Proti jejich tvrzení se ohradilo ministerstvo zdravotnictví. Povinnost vydávat eRecept mají lékaři od ledna. Resort ale nebude první rok nikoho pokutovat za vydávání klasických receptů. Původně měla hrozit pokuta až dva miliony korun.

 

Aleš Nedopil z Lékárny U Bílého lva v Říčanech novinářům řekl, že systém sice funguje, ale zdržuje. „Datový zápis na úložiště trvá někdy i minuty,“ uvedl Nedopil. Mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová kritiku odmítá, doba odezvy s centrálním úložištěm je podle ní zanedbatelná a trvá několik sekund.

Podle Nedopila může vzniknout problém při výpadku internetu u lékáren, které nemají záložní internet. „Prakticky se nedostanou k datům a možnosti zúčtování. Řešením je hluboce se zamyslet nad fungováním a podívat se do zahraničí, doplnit off-line režim a přinést efekt, který čekáme. To je úspora zdravotní péče, zamezení duplicit a kontrola interakcí. To by byl efekt, který by pocítili pacienti i české zdravotnictví,“ řekl Nedopil. Dodal, že tyto funkcionality se mají do systému dostat do dvou let.

Podle Štěpanyové mohou lékárníci zavolat při výpadku internetu na zvláštní linku, kde jim zaměstnanci Státního ústavu pro kontrolu léčiv ověří správnost eReceptu, a lékárník může lék vydat. Uznala, že bývalé vedení ministerstva zdravotnictví nepřipravilo projekt eReceptu se slíbenými funkcionalitami. Je to podle ní jeden z důvodů, proč ministr Adam Vojtěch (za ANO) prosadil roční odklad sankcí za nevystavení receptu. Roční lhůta umožní lékařům a lékárníkům seznámit se se systémem a ministerstvu doplnit funkcionality, dodala mluvčí.

S Nedopilem souhlasí David Gregor ze Zámecké lékárny Děčín. „Pacient si může vyzvedávat léky od různých lékařů a my zatím nevidíme kompletní medikaci. Nemůžeme vysledovat interakci. Ročně jsou desetitisíce hospitalizací kvůli špatné kombinaci léků,“ uvedl Gregor. Tomu má zamezit lékový záznam pacienta, díky kterému lékaři i lékárníci uvidí všechny léky, které pacient bere, bez ohledu na to, kdo mu je předepsal. To má zamezit zdvojování léků s podobným účinkem i nevhodným lékovým kombinacím.

Kristýna Pilátová z lékárny z Votic na Benešovsku řekla, že s eReceptem zatím velké problémy nejsou, protože se nezapojili všichni lékaři.

„Mnoho doktorů je totiž zatím nepoužívá, takže naštěstí nedošlo ke kolapsu, který jsme čekali. Přechod z klasické na elektronickou preskripci je pozvolný. Bylo by ale nejzásadnější, kdyby ti, co systém zavádějí, si to vyzkoušeli v praxi. Systém trpí tím, že to dělá někdo, kdo o tom v praxi moc neví. Potom tam vznikají aspekty, se kterými se nepočítalo,“ dodala Pilátová.

Za první měsíc se vydalo 4,4 milionu eReceptů. Denně je to kolem 200.000. Asi pětinu receptů lékaři elektronicky nevydali.

-čtk-