Jením z hlavních bodů dnešního jednání Senátu by měl být roční odklad sankcí za eRecepty. Ty už jsou dnes používány v 80 procentech případů. Foto: Maxpixel.freegreatpicture.com

Senát bude řešit odklad sankcí za nepoužívání eReceptů

Roční odklad sankcí za nepoužívání elektronických receptů a zvýšení počtu členů sněmovních kontrolních komisí budou hlavními body čtvrteční schůze Senátu. Novelu, která má pro letošní rok zrušit sankce lékařům za nepředepisování eReceptů, by měl Senát schválit beze změn. Doporučily mu to jeho výbory ústavně-právní i zdravotnický.

 

Rok bez postihů podle ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha (za ANO) vytvoří prostor k vylepšení systému. Přibude podle něho zejména aplikace lékového záznamu pacienta, která zajistí sdílení dat o tom, jaké léky mu různí lékaři předepsali. Aplikace by měla vyloučit vícečetné předepisování stejného léku jinými lékaři a nevhodnou kombinaci léků.

Souhlas se očekává také u souboru novel, který má umožnit zvýšení počtu členů sněmovních kontrolních komisí z dosavadních sedmi. Norma je reakcí na zvýšený počet sněmovních frakcí po loňských volbách do dolní komory Parlamentu. Je jich devět a některé v komisích zastoupeny být nemohou.

Ze senátorských předloh by měla horní komora projednat například návrh na prodloužení lhůty mezi prvním a druhým kolem senátních voleb z jednoho na dva týdny, jako je tomu u voleb prezidentských, nebo návrh na vyřazení terapeuta a specialisty čínské medicíny ze seznamu odborných zdravotnických pracovníků.

V úvodu schůze složí senátorský slib starosta Vrchlabí Jan Sobotka (za STAN), který vyhrál nedávné doplňovací senátní volby na Trutnovsku. Porazil podnikatele a bývalého senátora Jiřího Hlavatého (za ANO), kterému se návrat do horní komory nezdařil. O místo v horní komoře přišel loni v říjnu kvůli zvolení poslancem, místa v dolní komoře se vzdal.

-čtk-