Mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová. Foto: ČPZP

Při výběru pojišťovny podle preventivních programů si dejte pozor na výši příspěvku i skrytá omezení

V poslední době se v médiích objevují články o preventivních programech zdravotních pojišťoven. Na co se při jejich posuzování v nich obvykle zapomíná, jak se má pojištěnec v nabídkách orientovat, jak posuzovat jednotlivé příspěvky a co sama nabízí Česká průmyslová zdravotní pojišťovna? Na to jsme se zeptali tiskové mluvčí této pojišťovny Elenky Mazurové.

 

Jak moc se zajímají pojištěnci o preventivní programy zdravotních pojišťoven?

Lidé se o preventivní programy zajímají opravdu hodně, bohužel v médiích se občas objevují povrchní, či výběrové informace.

V jakém smyslu?

Například média nezmíní, že u některých pojišťoven po vyčerpání limitu příspěvek na nějaký preventivní program končí nebo, že čerpání je omezeno.

Jak tedy přistupuje k pojištěncům vaše pojišťovna?

Především – naše nabídka je transparentní. Od letošního roku jsme zrušili rozdělení preventivních programů do limitovaných balíčků. Čerpat lze příspěvky na jednotlivé programy do limitu až 1500 Kč u dětí a 1000 Kč u dospělých. Jiné pojišťovny třeba omezují pojištěnce v tom, že v kalendářním roce mohou požádat o jeden příspěvek za rok, nebo o příspěvek pouze z jednoho programu, případně pracují s tzv. podbalíčky s omezeným čerpáním.

Měl by mít pojištěnec možnost vybírat si i programy navíc, tedy nad limit a s širším zaměřením?

Určitě ano, ČPZP má pestrou nabídku benefitů nad základní limity. Týkají se zejména příspěvku ve výši 700 Kč na pravidelný pohyb, atraktivní je ale třeba také plavání zdarma nebo se slevou, příspěvek na ochranné přilby pro děti, vitaminy pro děti zcela zdarma, ozdravně léčebné pobyty, programy pro dárce krve…

Zmínila jste vysoký limit příspěvku ČPZP na děti, uplatní se například v očkování?

Očkování považujeme za základ prevence předcházení infekčním nemocem. Nabízíme v tomto segmentu nejzajímavější příspěvky a současně máme nejvyšší příspěvky pro děti na trhu, tedy do výše 1500 korun. Naše příspěvky na očkování jsou jasné, přehledné, srozumitelné – zkrátka lze proplatit příspěvek na jakékoliv očkování nehrazené z veřejného zdravotního pojištění.  Některé pojišťovny nabízí příspěvky jen na vybrané očkování, omezené limitem, v průměru kolem 500 nebo 600 korun a svazují je obvykle různými podmínkami. Jiné nabídky jsou zase velice široké, ale podle našeho přesvědčení více položek očkování neznamená lepší kvalitu. Když vidíte propagaci příspěvků nějaké pojišťovny na očkování proti papilomaviru pro děti starší 14 let, musí vám být jasné, že takovou nabídku využije jenom mizivý počet pojištěnců vzhledem k tomu, že pro 13leté dívky je už toto očkování hrazeno z veřejného zdravotního pojištění.

Který segment preventivních programů je nejatraktivnější?

Zřejmě pohybové aktivity, včetně plavání.

O jaké parametry by se měl pojištěnec zajímat, když by si vybíral pojišťovnu podle tohoto segmentu?

Opět by se měl podívat, zda některé zdravotní pojišťovny neomezují, či znesnadňují čerpání programů pohybových aktivit různými překážkami.  Příspěvek ČPZP na pravidelný pohyb činí 700 korun, přičemž podmínkou je mít permanentku za 1500 korun. Cílíme na pravidelně sportující pojištěnce. Další finance směřujeme na podporu plavání, ať už do plaveckých kurzů a do plavání ve vybraných bazénech zdarma nebo se slevou. Jako doplňkovou aktivitu pak chápeme příspěvek na pohybové aktivity v rámci Bonus Plus.

Hovořili jsme o podpoře dětí, a co jejich maminky?

Příspěvky pro segment těhotných žen a žen po porodu jsou také velice atraktivní. Pro nastávající maminky nabízíme nejvyšší příspěvek na trhu, a to 1500 korun a k tomu program Žena po porodu s příspěvkem 1 000 korun a společně s možností čerpání příspěvků pro malé děti, umíme vytvořit balíček pro maminky a miminka do 3 000 korun.

Pokud by chtěl pojištenec znát nějaký exaktní parametr, který by mu ukázal, zda skutečně bere pojišťovna prevenci vážně, jaký by to byl?

Příspěvek na preventivní programy můžeme vyjádřit jako podíl rozpočtu prostředků fondu prevence na počet pojištěnců dané pojišťovny. Například  ČPZP dá letos 214 miliónů korun na preventivní programy, což při 1,245 miliónu pojištěnců znamená příspěvek ve výši 172 korun. To je mezi všemi zdravotními pojišťovnami druhé nejvyšší číslo, ovšem navíc, jak už jsem uvedla, není svázán dalšími více či méně skrytými omezeními, jak bývá u ostatních pojišťoven obvyklé.

Jakým směrem chce vaše pojišťovna dál preventivní programy rozvíjet, čím chce zaujmout, jaké chystá změny v dalších letech?

Určitě budeme dále usilovat o to, aby naše preventivní programy patřily mezi nejatraktivnější na trhu, a pokud to situace alespoň trochu umožní, tak rozšiřovat nabídku o další programy, zejména o příspěvky proti chronickým onemocněním. Stojíme také o to, aby naše nabídka byla konzistentní a aby se naši pojištěnci v případě zájmu o příspěvky na preventivní programy v naší nabídce rychle a snadno zorientovali. Chceme být prostě nejlepší.

-red-