Objem hotovostních plateb v sociálních zařízeních i praktických lékařů je nízký, proto senátoři navrhují osvobození od EET. Foto: Pixabay

Sněmovna (zatím) odmítla vynětí sociálních ústavů a ambulancí z EET

Sněmovna odmítla senátní novelu, aby se elektronická evidence tržeb (EET) nevztahovala na sociální ústavy, nemocnice a část ambulancí. Rozhodla o tom včera na návrh ANO. Chce počkat na obsáhlejší vládní úpravu o EET, která je podle ministryně financí v demisi Aleny Schillerové (ANO) v připomínkovém řízení a výjimky má řešit komplexněji.

 

Zamítnutí senátní novely navrhl místopředseda poslanců ANO Jan Volný. Poněkud překvapivě odmítnutí podpořil také poslanec ČSSD Roman Onderka, neboť novelu iniciovali senátoři sociální demokracie. Onderka to zdůvodnil tím, že Sněmovna by neměla řešit dílčí úpravy EET. Ministerstvo financí by ale podle Onderky mělo senátní verzi zapracovat do své novely. V opačném případě ji poslanci budou prosazovat jako pozměňovací návrh.

Senátor ČSSD Vladimír Plaček s tím jako předkladatel souhlasil. Uvedl také, že Senát by na změnách trval při projednávání vládní novely. „Snad je těch pojistek dosti,“ dodal.

Plaček zdůvodnil potřebnost novely tím, že současný zákon vyjímá z povinnosti evidovat hotovostní tržby jen příspěvkové organizace v sociální oblasti a zdravotnictví, zatímco pro ostatní měla platit od letošního března. Ústavní soud ale tento jarní start další vlny zavádění EET před Vánocemi zrušil a doporučil změny.

Objem hotovostních plateb v zařízeních je podle Plačka nízký, v řádech tisíců až desetitisíců korun ročně. Většina plateb je hrazena pojišťovnou. Praktičtí lékaři by se mohli vyhnout EET i legálně, když by se s pacienty dohodli na bezhotovostních platbách, což by ale bylo málo komfortní například pro seniory, podotkl Plaček.

EET by měla být podle předlohy zachována pro ambulance v oborech klinická stomatologie, ortodoncie a dentální hygienista a pro zařízení poskytující služby reprodukční medicíny, stejně jako pro lékárny. Plaček podotkl, že zejména ve stomatologických odbornostech jsou platby od pacientů vyšší a lékárny už platby elektronicky evidují.

Pod předlohou byli podepsáni spolu se sociálními demokraty také zástupci KDU-ČSL, ANO, KSČM a Severočechů.

-čtk-