Státní tajemník pro evropské záležitosti. Aleš Chmelař. Foto: Jiří Reichl

EU chce chránit zdraví pracovníků a zabránit 22 tisícům případů nemocí z povolání, uvedl Aleš Chmelař

Aktuálně projednávaný návrh balíčku dokumentů Evropské komise pro oblast bezpečnosti a ochrany zdraví při práci by mohl zlepšit pracovní podmínky více než milionu pracovníků v EU a zabránit více než 22 tisícům případů nemoci z povolání. V rozhovoru pro Ekonomický deník to uvedl státní tajemník pro evropské záležitosti Aleš Chmelař.  „Nejnovější návrh představený v dubnu se týká ochrany zaměstnanců před působením chemických látek s karcinogenními a mutagenními vlastnostmi. Naše pozice se ještě připravuje, ale obecně platí, že Česko bude návrh směrnice podporovat a bude souhlasit s navrženými expozičními limity pro řešené chemikálie,“ zdůraznil tajemník.  I malé množství některých látek totiž podle něj stojí za tisíci onemocněními a ve výsledku i úmrtími.

 

„Lepší a zdravější prostředí pro práci i pro život, které přispívá k delšímu věku dožití, je mimochodem jeden z mnoha málo viditelných výsledků našeho členství v EU,“ vysvětlil Aleš Chmelař v rozhovoru, který poskytl Ekonomickému deníku (Ekonomický deník vydává společnost Media Network, stejně jako Zdravotnický deník). Celý rozhovor, v němž tajemník hovoří rovněž o šancích regionů dosáhnout na peníze z nového rozpočtu EU a také o digitalizaci evropského trhu či dvojí kvalitě potravin, najdete zde.

Státní tajemník pro evropské záležitosti Aleš Chmelař a vydavatel Ekonomického i Zdravotnického deníku Ivo Hartmann (vpravo) při rozhovoru na Úřadu vlády. Foto: Jiří Reichl

-red-