Řízením nemocnice je dočasně pověřen Evžen Machytka, který je i jedním z šesti kandidátů, kteří se přihlásili do konkurzu na ředitele. Ten má proběhnout v druhé půlce dubna. Foto: FN Ostrava, Linkedin

Odbory FN Ostrava chtějí stabilizaci personálu i řešení stavu chirurgie

Stabilizaci personální situace, spolupráci s Lékařskou fakultou Ostravské univerzity a řešení aktuálního stavu na Chirurgické klinice čekají od budoucího ředitele Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) nemocniční odbory. ČTK to včera řekla předsedkyně Základní organizace Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR FNO Zuzana Sargová. Nedojde-li ke komplikacím, mohl by nový ředitel začít pracovat už v květnu. Nyní je situace kolem nemocnice spletitá a plná kontroverzí.

 

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v únoru odvolal tehdejšího ředitele Svatopluka Němečka. Vytýkal mu manažerské selhání vedoucí k odborné a personální destabilizaci nemocnice, umělé navyšování hospodářského výsledku i střet zájmů.

Vedením nemocnice byl dočasně pověřen lékař Evžen Machytka. Je i jedním z šesti kandidátů, kteří se přihlásili do konkurzu na ředitele. „V tuto chvíli se ustavuje výběrová komise a v druhé půlce dubna proběhne výběrové řízení. Očekáváme, že by se nový ředitel mohl ujmout funkce v průběhu května,“ řekla ČTK mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Podle Sargové, která vede odborovou organizaci s 900 členy, z diskusí s lidmi vyplývá, že jako ředitele by z kandidátů uvítali chirurga Jiřího Havrlanta, kterého podporuje i Ostravská univerzita. „Od nového ředitele určitě očekáváme stabilizaci provozu na všech klinikách, aby byly provoz i personální situace v pořádku. Určitě také, aby komunikace jednotlivých zástupců klinik s vedením byla kladná,“ podotkla Sargová. Přeje si i zlepšení nyní nepříliš dobré spolupráce mezi nemocnicí a univerzitou.

Za nejproblematičtější považuje situaci na Chirurgické klinice, kam se s příchodem ředitele Machytky vrátil někdejší přednosta kliniky a bývalý děkan Lékařské fakulty Pavel Zonča. Z funkce děkana byl na podzim 2016 prý za dramatických okolností odvolán a s univerzitou je ve sporu. Bezprostředně po obměně ředitelů z Chirurgické kliniky odešel tehdejší oblíbený přednosta Igor Penka, dočasně jej nahradil Vladimír Richter.

„Situace na chirurgii nedává úplně popularitu tomuto oddělení,“ uvedla Sargová. Machytka sice tvrdil, že Zonča na chirurgii zůstane jen jako sekundář, odbory ale míní, že není vyloučeno, že se znovu stane přednostou. Poukazují na to, že na funkci dosud nebylo vypsáno výběrové řízení. „Není to úplně dobré a myslím si, že i mezioborová spolupráce už začíná pomaličku v některých bodech váznout,“ podotkla Sargová. Někteří chirurgové jsou údajně připraveni odejít, kdyby se Zonča přednostou stal.

Dění ve fakultní nemocnici je častým tématem médií. Objevily se například informace o rušičkách odposlechu v kanceláři ředitele nebo údajné nepovolené léčbě onkovakcínami, kterou prošetřuje policie.

„Moravskoslezští kriminalisté prověřují možné protiprávní jednání, související s nakládáním s biologickým materiálem. Stav řízení neumožňuje v této chvíli poskytnutí detailních informací,“ řekla k tomu ČTK policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Nemocnice má téměř 3300 zaměstnanců. Loni hospitalizovala 44.966 pacientů a provedla 611.853 ambulantních vyšetření.

-čtk-