Foto: hospital-bn.cz

Kraj nekomentoval důvod odvolání Pavlíka z dozorčí rady nemocnice

Vedení Středočeského kraje nechtělo komentovat nedávné odvolání člena dozorčí rady benešovské nemocnice Pavla Pavlíka (ODS). Podle opoziční ODS k tomuto kroku nebyl důvod. Krajský radní pro zdravotnictví Robert Bezděk (ANO) včera ČTK napsal, že je ze zákona právem akcionáře, tedy Středočeského kraje, kdykoli odvolat, a to i bez uvedení důvodu, jakéhokoli člena jakéhokoli orgánu obchodní korporace.

 

„Pokud odvolaný funkcionář nesouhlasí se svým odvoláním, může se domáhat neplatnosti rozhodnutí o svém odvolání soudní cestou,“ dodal Bezděk.

Krajský zastupitel za ODS Martin Kupka připomněl, že Pavlík byl jediným zástupcem opozice v kontrolním orgánu krajské nemocnice. Jeho odvolání označil za porušení pravidel demokratické správy kraje. Pavlík je podle něj pro roli v dozorčí radě jako ekonom a daňový poradce plně kvalifikovaný, navíc dříve působil v představenstvu nemocnice.

„Žádné skutečné důvody neznám. Hospodaření nemocnice sleduji poctivě a samozřejmě se důsledně zajímám o výdaje. Prostě jsem někomu začal vadit. Beru to na vědomí,“ řekl ke svému odvolání Pavlík. Bezděk to nechtěl komentovat. „Nehodlám spekulovat o tvrzeních pana ing. Pavlíka ohledně toho, že někomu začal vadit. Podle mne je to jen jeho názor,“ uvedl.

Podle Bezděka bylo opozici umožněno, aby na uvolněné místo navrhla nového kandidáta. V každé oblastní nemocnici se navíc nově zřizuje výbor pro audit, který bude sledovat účinnost vnitřní kontroly a systému řízení rizik. Kraj si od toho podle radního slibuje posílení kontrolních mechanismů vzhledem k hospodaření jednotlivých nemocnic a činnosti představenstva. „I v tomto případě bylo opozici nabídnuto, aby navrhla své odborné zástupce do těchto výborů, přičemž o konkrétních počtech se jedná,“ uzavřel Bezděk.

-čtk-