Studenti farmacie soutěžili v přípravě léků. „Mistrem magistraliter“ se stal Martin Juhás

Se značným zpožděním nám do redakce Zdravotnického deníku dorazila zpráva z Farmaceutické fakulty v Hradci Králové o soutěži studentů v individuální přípravě léků. Tato výsostně lékárnická disciplína je ale základem oboru a navíc by se zase mohla vrátit na výslunní i vzhledem ke stále častějšíma výpadkům hromadně vyráběných léků na celosvětovém i českém trhu. Přinášíme tedy zprávu z první ruky – od Josefa Kunrta, prezidenta Spolku českých studentů farmacie.

 

Těšně před začátkem Velikonoc, v úterý 27. března, se utkali studenti 4. a 5. ročníku Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové na tamější Katedře farmaceutické technologie v již druhém ročníku soutěže Mistrovství magistraliter přípravy, která byla organizována Spolkem českých studentů farmacie a ve spolupráci se společností Fagron.

Studenti dostali zadány přípravy dvou léčivých přípravků, které vždy skrývaly nějaký háček. Páťáci měli výhodu šestiměsíční lékárenské praxe, během které se dostali k praktickému procvičování magistraliter přípravy. Na druhou stranu čtvrťáci byli vybaveni čerstvými znalostmi z farmaceutické technologie, kterou během zimního semestru absolvovali.

Prvním přípravkem, který měli soutěžící připravit, byla mast obsahující surovinu Balsamum peruvianum, která svou rozpustností dokáže velmi potrápit i zkušené lékárníky. Trikem k správné přípravě bylo přidání surovin, které nebyly uvedené v předpisu. Druhým přípravkem pak byly čípky s paracetamolem pro pětileté dítě. Zdánlivě jednoduchý úkol byl pro drtivou většinou soutěžích nad jejich síly. Neuvědomili si totiž, že je nutné zkontrolovat maximální dávku a jejich výsledné čípky by tak mohly dítěti více uškodit než pomoci. Kromě praktické části soutěže byl pro soutěžící připraven i test, který měl za úkol prověřit jejich teoretické znalosti, ze kterých čerpali při samotné přípravě.

Během soutěže panovala přátelská atmosféra jak mezi soutěžícími, tak samotnými porotci. Během vyhodnocování se všichni zúčastnění sešli v zasedací místnosti, kde pro ně bylo připravené malé občerstvení.

První místo, a tedy titul „Mistra magistraliter“ přípravy získal Martin Juhás, druhé místo obsadil Rastislav Antal a trojici vítězů doplnila Veronika Vlachová.

Věříme, že se soutěž mezi studenty uchytila a příští rok se můžeme těšit na její další ročník. Studentům umožňuje porovnat své schopnosti při přípravě IVLP (individuálně vyráběných léčivých přípravků), která je bezpochyby jedinečnou disciplínou farmaceutů.

Receptura č.1

  • Argenti nitratis                                     1,0
  • Adipis lanae                                         3,0
  • Balsami peruviani                               10,0
  • Vaselini flavi                        ad         100,0
  • M.f. ung.
  • D.S. Dle potřeby na postižená místa

Receptura č.2

  • Paracetamoli                                                 0,3
  • Cacao olei                                                     q.s
  • D. t. dos. No X (decem)
  • M.ut f. supp. pro infantibus
  • D.S. Při horečce 1 čípek (dítě 5 let)

 

Josef Kunrt, prezident Spolek českých studentů farmacie

Foto: Autor

Podívejte se na další momentky: