V Itálii loni onemocnělo spalničkami 5 098 obyvatel, čtyři osoby zemřely. Navzdory snižující se proočkovanosti ale nová ministryně zdravotnictví zastupující populistické Hnutí pěti hvězd oznámila, že ruší povinnost pro rodiče dokládat, že jejich děti byly před nástupem do školy očkovány. „Oslabení fungujícího zákona, který Italové respektují a znamená něco dobrého pro děti, je sebedestrukční strategie,“ říká Roberto Burioni, profesor virologie působící na Univerzitě San Raffaele v Miláně. Foto: koláž ZD

Italští populisté se vezou na vlně odporu k očkování. Epidemie spalniček pokračuje

Konspirační teorie o očkování ovládly italský veřejný prostor. Nová ministryně zdravotnictví zastupující populistické Hnutí pěti hvězd oznámila, že ruší povinnost pro rodiče dokládat, že jejich děti byly očkovány před nástupem do školy. Zdůvodňuje to tím, že chce zjednodušit přijímání dětí do škol. Itálie se přitom potýká s klesající proočkovanosti a pokračující epidemii spalniček. V loňském roce spalničkami onemocnělo 5 098 obyvatel, čtyři osoby pak v důsledku této infekce zemřely.

 

Na první pohled nemají země jako Indie, Ukrajina, Nigérie, Filipíny, Pákistán, Demokratická republika Kongo a Itálie mnoho společného. Při pohledu na statistiky Světové zdravotnické organizace o výskytu spalniček se však souvislost ukáže. Právě tyto země byly v roce 2017 těmi, kde se infekce v přepočtu na milion obyvatel vyskytovala nejčastěji. Itálie, člen skupiny G7, tedy ekonomicky nejvyspělejších států světa, se potýká se problémem, který řeší rozvojové země. Vyhlídky na zlepšení situace však nejsou příliš reálné. Minulý kabinet, který zavedl povinné očkování proti deseti infekčním chorobám, vystřídala vláda sestavená z populistických stran Hnutí pěti hvězd a Liga severu. Obě aktivně oslovují odpůrce očkování.

Sebedestrukční strategie na poli veřejného zdraví

Po sérii silných výroků o tom, jak je očkování nebezpečný nástroj zisku farmaceutických firem a že by rodiče v žádném případě neměli být nuceni k tomu, aby nechali očkovat své děti, přichází konkrétní kroky. Nová ministryně zdravotnictví Giulia Grillo, zastupující Hnutí pěti hvězd, oznámila, že postačí, pokud rodiče ujistí školu, kam hlásí své dítě, že očkování proběhlo. Nijak už tuto skutečnost ale nově nebudou muset dokládat. Prakticky to znamená, že se rodiče budou moci snadno povinnému očkování svých dětí vyhnout. „Chceme posílit inkluzi ve školách a zjednodušit rodičům přijímání dětí do škol,“ uvedla ministryně, která je vystudovaná lékařka, na tiskové konferenci. Nesdělila přitom, jak by vláda chtěla zajistit, aby rodiče o očkování svých dětí nelhali.

K tomuto kroku se překvapivě odhodlala v době, kdy Itálie čelí už několik let epidemii spalniček, kterou se nedaří zastavit. Zatímco v roce 2015 v zemi spalničkami onemocnělo 255 osob, v roce 2016 už to bylo 861 osob a v roce 2017 se objevilo dokonce 5 098 případů spalniček a došlo ke čtyřem úmrtím. Více nemocných v loňském roce zaznamenalo v Evropě jen Rumunsko, kde spalničkami onemocnělo 5 608 osob a 26 nemocných v důsledku infekce zemřelo. Od ledna do konce dubna 2018 se pak v Itálii spalničkami nakazilo 1 241 osob. Vyplývá to ze statistik European Centre for Diseases Prevention and Control (ECDC). Navíc má podle údajů WHO z roku 2016 Itálie problém s nízkou proočkovanosti populace. V tomto roce dosahovala proočkovanosti populace jednou dávkou vakcíny proti spalničkám 85 procent a potřebnými dvěma dávkami pouze 83 procent. Od roku 2013 se pak podle údajů ECDC Itálie potýká se stále klesající proočkovaností.

I proto vidí krok nové vlády jako velmi nebezpečný Roberto Burioni, profesor virologie působící na Univerzitě San Raffaele v Miláně, který současně veřejně vystupuje na obranu očkování a opakovaně vyvrací nejrůznější mýty a konspirační teorie, jež se o očkování šíří. „Oslabení fungujícího zákona, který Italové respektují a znamená něco dobrého pro děti, je sebedestrukční strategie,“ uvedl pro americký deník The New York Times. Od loňského roku v zemi platí povinnost očkování proti deseti infekčních onemocněním. Konkrétně se jedná o očkování proti obrně, záškrtu, černému kašli, tetanu, žloutence typu B, spalničkám, zarděnkám, příušnicím, onemocněním vyvolaným bakterií haemophilus influenzae B a planým neštovicím. Rodičům, kteří své děti očkovat nenechají, pak podle zákona hrozí sankce v podobě pokuty až do výše 500 eur, tedy více než 13 tisíc korun, a pak vyloučení, respektive nepřijetí neočkovaného dítěte do veřejných školních a předškolních zařízení. Toto ale nové rozhodnutí ministryně zdravotnictví obchází a nabízí rodičům odmítajícím očkováním způsob, jak se povinnosti vyhnout. V italských školách přitom mají rodiče překvapivou povinnost, a to nechat si lékařsky potvrdit, že jejich dítě je schopné zvládnout hodiny plavání. Pokud lékařské potvrzení nepřinesou, jejich dítě nemůže chodit s ostatními plavat. „Pokud se při plavání utopím a zemřu, nikoho jiného tím neohrožuji, jen sám sebe. V tomto případě ale slepě důvěřujeme lidem v oblasti, kde už mohou jiným ublížit,“ dodal profesor Roberto Burioni.

Platí tě farma lobby, dozvěděl se volejbalista, když zveřejnil snímek očkované dcery

Odpůrci očkování v Itálii do značné míry ovládli veřejnou debatu. Na vlastní kůži to pocítil Ivan Zajcev, úspěšný volejbalista a také člen italské národní volejbalové reprezentace, když na svém facebookovém profilu zveřejnil fotografii své sedmiměsíční dcery po očkování. „Chtěl jsem jako rodič sdílet tento okamžik a poblahopřát své dceři za to, jak byla statečná. Během celé záležitosti se usmívala. Také jsem chtěl povzbudit ostatní rodiče,“ popsal sportovec britskému deníku The Guardian. Takřka okamžitě byl jeho facebokoový profil zaplaven vzkazy o tom, že byl podplacen farmaceutickými firmami, případně „přáními“ toho, aby jeho vlastní dcera onemocněla. „Uvědomuji si, že jsem veřejná postava a cokoliv, co udělám, má své důsledky. To, že se něco dotýká mě, je jedna věc, ale pokud vám někdo píše s tím, že si přeje, aby vaše dítě onemocnělo, pak se opravdu rozzlobíte,“ shrnul své zkušenosti. Jak připomíná deník The Guardian, Zajcev se sice na policii v této souvislosti neobrátil, ale italské úřady už musely řešit facebookovou skupinu matek, která fungovala jako místo, kde se dalo domluvit záměrné nakažení dítěte spalničkami, a tak mu zajistit „přirozenou“ imunitu.

Podobné výlevy ze strany odpůrců očkování nejsou v Itálii až tak výjimečné, zvlášť když jim současná politická reprezentace velmi naslouchá. Současná italská vláda je složena ze dvou populistických stran Hnutí pěti hvězd a Ligy severu, a představitelé obou se již opakovaně veřejně vyjádřili proti očkování. Například zakladatel Hnutí pěti hvězd Beppe Grillo (se současnou ministryní zdravotnictví není v žádném příbuzenském vztahu, pozn. redakce) prohlásil, že očkování může být pro děti stejně nebezpečné jako onemocnění, proti kterým chrání. Jeden z regionální politiků hnutí Andrea Liberati pak tvrdil, že „je zřejmé, že očkování je pouze komerční záležitost a farmaceutické firmy potřebují vydělat peníze“. V roce 2015 pak tato politická strana navrhla zákon proti očkování a zdůvodňovala jej tak, že existuje souvislost mezi očkováním a řadou onemocnění, jako je leukémie, rakovina, autismus, alergie či dědičná genetická onemocnění.

I koaliční spojenec Hnutí pěti hvězd strana Liga severu v mnohém tento pohled na očkování zkreslený konspiračními teoriemi sdílí. Její předseda a současně místopředseda vláda Matteo Salvini tvrdil, že povinné očkování proti deseti infekčním chorobám „je příliš“. Podle něj by mělo být na rodičích, zda své děti nechají očkovat či nikoliv. „Musíme být v bezpečí před spalničkami, ale ostatní očkování se mi zdá naprosto nadbytečné,“ citoval politika britský deník The Independent. Sám Salvini má však své děti očkované. Jak připomíná deník, představitelé vlády nijak neřeší situaci, která nastane ve chvíli, kdy se ve třídách sejdou neočkované děti s těmi, které z vážných zdravotních důvodů nemohou být očkovány, například mají závažné poruchy imunity či trpí jinými onemocněními, a u nichž by infekce, kterou by se nakazily od neočkovaných spolužáků, znamenala přímé ohrožení života. „Určitě je ze škol nepošleme domů,“ sdělil novinářům Marco Bussetti, ministr školství za Ligu severu.

Každý má svůj názor na očkování

Itálie se tak podobně jako jiné evropské země dostala do situace, kdy jsou odpůrci očkování součást veřejného prostoru a dožadují se svým „práv“, a to bez ohledu na to, zda jsou své názory schopni doložit fakty. „V devadesátých letech Italové přestali důvěřovat politikům, nyní ztratili důvěru v lékaře a ekonomy,“ popsal americkému magazín The Time italský novinář Riccardo Saporiti. „Nyní, když dojde na očkování, na něj má každý svůj názor,“ dodal.

Právě nedůvěra v elity i celkově rostoucí proti-vědecké postoje pak jen nahrávají odporu vůči očkování, který sice nemá racionální základ, ale je poháněn velmi silným emočním nábojem. „Zažíváme krizi důvěry ve všechny elity. Když nyní lékař řekne, že musíte nechat očkovat své dítě, není považován za kompetentního, ale za někoho, kdo je podplácen společnostmi vyrábějícími vakcíny,“ shrnul pro The Independent profesor politologie Giovanni Orsina, který působí na římské LUISS univerzitě v Římě.

Ludmila Hamplová