Ministerstvo zdravotnictví podepsalo s praktickými lékaři memorandum o spolupráci. Ze strany lékařů se k memorandu připojily vedle Sdružení praktických lékařů také Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost, Odborná společnost praktických dětských lékařů a Společnost všeobecného lékařství. Foto: MZ ČR

Stát a praktičtí lékaři stvrdili spolupráci na reformě péče

Sdružení praktických lékařů pro dospělé i dětské pacienty a zástupci odborných společností stvrdily spolupráci s ministerstvem zdravotnictví na reformě primární lékařské péče. Sdružení navíc budou přímo dostávat k připomínkám návrhy zákonů, které se této péče týkají. Uvádí to memorandum, které včera podepsal ministr Adam Vojtěch (za ANO) a zástupci sdružení lékařů a profesních a odborných společností. Do konce roku by navíc měla vzniknout koncepce primární péče, která mimo jiné odstraní některá preskripční omezení a posílí roli praktiků.

 

Spolupráce MZ a praktiků se má podle memoranda týkat například posílení role praktických lékařů pro dospělé i děti v systému poskytování zdravotních služeb a rozšíření jejich pravomocí. Dokument také hovoří o zachování, podpoře a rozvoji systému primární péče a o podpoře udržení a zřizování ordinací praktiků i ve venkovských oblastech a o podpoře vzdělávání a rozvoje oborů všeobecného praktického lékařství.

Společným cílem je podle Vojtěcha to, aby se praktičtí lékaři stali základním kontaktním místem pro pacienty, kteří v současnosti podle něho bloudí systémem zdravotnictví. „S tím souvisí také to, že by se praktičtí lékaři měli více věnovat péči o pacienty s akutními a chronickými onemocněními. To vše povede k zásadně lepší a efektivnější organizaci zdravotní péče o pacienty,“ řekl ministr.

Primární péče je podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky „podceňovanou popelkou“. Ocenil, že se jí ministerstvo začalo věnovat. „Beru to jako závazek trendu, který bude pokračovat do budoucna,“ uvedl k memorandu Šonka.

Signatáři se dále zavázali k rozvoji elektronizace zdravotnictví, snížení administrativní zátěže a naopak zvýšení bezpečnosti pacientů. Chtějí také zlepšit komunikaci při přípravě a prosazování nových medicínských postupů a doporučených lékařských metod a budou se snažit o zvyšování informovanosti pacientů.

Ze strany lékařů se k memorandu připojily vedle Sdružení praktických lékařů také Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost, Odborná společnost praktických dětských lékařů a Společnost všeobecného lékařství.

Praktici jako vstupní brána do zdravotnictví

Do konce letošního roku by měl přitom spatřit světlo světa strategický dokument, na němž se vedle MZ a praktiků podílejí také zdravotní pojišťovny. Reforma by měla obsahovat kroky, které praktikům umožní předepisovat širší škálu léků a provádět i vyšetření, která nyní nemohou. Stát by také měl stanovit požadavky na vybavení ordinací praktiků, upraví se systém pohotovostní lékařské služby.

„Nám jde o to, aby praktičtí lékaři fungovali jako základní středobod pro pacienta. Pokud má zdravotní problém, měli by sloužit jako vstupní brána do zdravotnictví,“ uvedl Vojtěch.

Rozšíření pravomocí v předepisování léků a ve vyšetřeních podle něho zajistí to, že pacient bude mít k dispozici co nejvíce služeb právě u praktiků. „Je to nejefektivnější a v zásadě i pro systém zdravotnictví nejlevnější,“ podotkl ministr.

Lékařské pohotovosti by se měly soustředit na urgentní příjmy nemocnic. Současný systém podle Vojtěcha nefunguje nejlépe, liší se kraj od kraje. Často se pohotovosti slouží v ordinacích. „Není to úplně efektivní. Pokud k praktikovi přijde pacient a lékař ho nemůže poslat na vyšetření, nedává to smysl,“ soudí ministr. Na urgentních příjmech nemocnic by praktici sloužili podle něho jako „určitý filtr“ a ošetřovali by pacienty s méně závažnými problémy. V současnosti často chodí pacienti přímo do nemocnic i bez závažných potíží, dodal.

Začleňování pohotovostí k nemocnicím bude podle ministra delší cesta, některé urgentní příjmy mají, jiné je budují a další teprve plánují. Současné pohotovosti by se rušit nemusely, rozhodnutí by leželo na krajích, které za ně odpovídají, uvedl.

K požadovanému vybavení ordinací praktických lékařů by měl patřit vedle dalších zařízení i počítač. Nyní ho lékaři mít nemusejí, což činí podle Vojtěcha potíže při elektronizaci zdravotnictví. Ministerstvo chce navíc podle něho podporovat takzvané sdružené praxe, v nichž se lékaři střídají a mají k dispozici například pracovníka pro administrativní práce, aby měli více času na pacienty. „Do budoucna nebude udržitelné, aby fungovaly ordinace s jedním lékařem a jednou sestrou,“ míní Vojtěch. Sdružené praxe už fungují například v Rakousku.

-čtk-