Spor o tom, kde budou vakcíny - zda v ordinacích,nebo lékárnách -, nakonec rozhodnou požadavky EU a ty vyhovují spíše lékárníkům. Foto: Pixabay

Lékaři nebudou moci v ordinacích skladovat nepovinné vakcíny

Lékaři nebudou moci v ordinacích skladovat vakcíny pro nepovinné očkování. Pacienti si je budou muset předem vyzvednout v lékárně. Podle ministerstva zdravotnictví je změna součástí nařízení EU, které má zabránit prodeji padělaných léků. Platí od února příštího roku, lékárny kvůli němu musí evidovat každou krabičku léků elektronicky.

 

Podle mluvčí ministerstva Gabriely Štěpányové by přijetí pozměňovacího návrhu českým Parlamentem bylo v rozporu s právem EU a Česku by za něj hrozily sankce. „Z celkového objemu sortimentu, který se dnes dodává do ordinací napřímo, se jedná o zlomek,“ řekla ČTK. Povinné vakcíny budou v ordinacích dostupné i nadále. Podle lékařů si ale jiné země vyjednaly výjimku i pro nepovinná očkování, české ministerstvo zaspalo.

Podle Koalice soukromých lékařů, která sdružuje praktiky, ambulantní specialisty a stomatology, a Sdružení soukromých gynekologů, povede opatření ke snížení proočkovanosti. Pacient bude muset nejprve k lékaři pro recept, s ním pak do lékárny a zase zpět do ordinace.

„Největším rizikem je narušení teplotního řetězce při přenášení vakcíny z lékárny do ordinace lékaře, kdy může dojít k jejímu znehodnocení. Za to odmítáme nést při aplikaci takto poškozené očkovací látky odpovědnost,“ uvedl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Vadí jim také posílání pacienta od lékaře do lékárny a zpět. Ministerstvo o tom chce s prakticky dál jednat.

Lékárníci naopak nové nařízení vítají. Podle nich může lékař pacientovi poslat e-recept na vakcínu na mobil, jednu cestu tak ušetří. Navrhují také možnost, že by se očkovalo přímo v lékárně jako je tomu v Británii, Francii, Irsku či Švýcarsku. Lékaři s tím ale nesouhlasí. „Lékárníci k aplikaci očkovací látky a řádnému ošetření případných komplikací nemají v ČR odpovídající vzdělání, lékárny k tomu nejsou potřebně prostorově vybaveny, nevedou zdravotnickou dokumentaci pacientů, neznají pacienty tak, jako jejich ošetřující lékař,“ dodal Šonka.

-čtk-