Dětské hospice mají například v Německu, Polsku, Británii i dalších zemích. Přidat by se k nim nyní mohlo i Česko. Foto: media.defense.gov

V Brně by mohl být první dětský hospic v České republice

Organizace Dům pro Julii chce v Brně vybudovat dětský hospic. Byl by prvním takovým zařízením pro umírající děti na území České republiky, řekla ČTK ředitelka Domu pro Julii Radka Vernerová. Odhadované náklady jsou 55 milionů korun. Zájemci mohou přispět do veřejné sbírky nebo formou dárcovské sms. Hospic slouží pro umírající lidi, kteří už se nemohou vyléčit. V Brně by měl sloužit pěti dětem s rodinami, v budoucnu by se mohla kapacita zdvojnásobit.

 

Autoři projektu se inspirovali v zahraničí. Dětské hospice mají například v Německu, Polsku, Británii i dalších zemích. Dětský hospic po výstavbě doplní nynější poskytovatele služeb v oblasti dětské paliativní péče. „Bude to specializované zařízení pro děti a mladistvé s rodinami. Je velký rozdíl mezi hospicem pro dospělé a pro děti, protože mají odlišné potřeby a přání a je potřeba jinak vyškoleného personálu,“ uvedla Vernerová. Podle ní hospic nabídne také odlehčovací služby a umožní prožít poslední společné chvíle spolu, pokud to doma není možné, ale zároveň není potřeba pobyt v nemocnici.

Ambasadory projektu jsou fotbalista Jan Koller a Petra Trnková, které téměř před deseti lety zemřela půlroční dcera Julie. „Zatím v České republice takové zařízení nemáme. Nicméně rádi bychom dětský hospic pro klienty otevřeli do tří let. Zatím budeme poskytovat terénní odlehčovací službu a jiné služby pro podporu rodin s dětmi s život limitujícím nebo ohrožujícím onemocněním,“ uvedla Vernerová.

Ústav chce sehnat prostředky od města, státu, kraje i z Evropské unie nebo norských fondů. Stavbu mohou podpořit i lidé zasláním příspěvku na účet veřejné sbírky číslo 2901273849/2010, dále zasláním jednorázové dárcovské SMS ve tvaru DMS Julie 90 nebo 60 případně 30 podle výše částky na telefon 87 777 a mohou zaslat i dlouhodobou dárcovskou SMS ve tvaru DMS TRV Julie 90 nebo 60 případně 30 podle výše darovaných peněz na telefonní číslo 87 777.

O hospici zástupci ústavu mluvili i s reprezentanty města, které dá pozemek. „Město pro nás vytipovalo lokalitu Kociánka. Po vypracování objemové studie na danou lokalitu budeme znát přesné umístění a bude možné začít zpracovávat projektovou dokumentaci,“ dodala Vernerová.

-čtk-