Sdružené nákupy podle ministerstva zdravotnictví přinesou nejen finanční úsporu, ale ušetří také nemocnicím administrativu spojenou se zadáváním veřejných zakázek. Nákupy prvních komodit pro státní nemocnice byly spuštěny letos na jaře. Objednají některé léky, rukavice nebo pleny pro dospělé. Foto: koláž ZD

Ministerstvo: Od společných nákupů očekáváme stamilionové úspory

Ministerstvo zdravotnictví čeká od společných nákupů státních nemocnic úspory v řádech stamilionů korun. Za posledních šest let za energie ušetřilo díky společným nákupům přes půl miliardy korun. Odmítá kritiku, že nemocnice kvůli jeho letošnímu pozdnímu nákupu energií prodělají. Uvedlo to v reakci na článek Hospodářským novin, které spočítaly, že nemocnice zaplatí příští rok o 440 milionů korun navíc. Společné nákupy prvních komodit pro státní nemocnice byly spuštěny letos na jaře. Objednají některé léky, rukavice nebo pleny pro dospělé.

 

„Díky centrálnímu nákupu také přímo řízeným organizacím odpadly významné administrativní náklady v souvislosti s výběrovými řízeními, které si nemusí již sami realizovat. Ministerstvo navíc provedlo opatření, které šetří náklady i u nákupu jiných komodit,“ napsalo ministerstvo.

Energie ministerstvo nakoupilo přes komoditní burzu. „Protože však nemělo uzavřenou smlouvu s dohodcem, který může jako jediný zprostředkovat burzovní obchod, bylo nejdříve nutné vybrat burzovní trh,“ uvedlo dále. Nákup zdrželo také vybírání konkrétní burzy a dohodce, který nákup připravil a zrealizoval.

„Ministerstvu zdravotnictví se však podařilo uzavřít smlouvu nejen na rok 2019, ale i na rok 2020 a díky tomu v dalším roce odpadnou administrativní překážky a nákup bude možné provést ve chvíli, kdy bude cena nejpříznivější,“ doplnil resort ve vyjádření.

Podle Hospodářským novin ale nemocnice zaplatí navíc přes 440 milionů korun, což je zhruba o 60 procent víc než letos. Například krajské nemocnice Ústeckého kraje dokázaly elektřinu nakoupit levněji.

-čtk-