Po únorové změně vedení, kdy někdejšího ředitele a bývalého sociálnědemokratického ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka nahradil Evžen Machytka, byl odvolán už čtvrtý přednosta. Jeho rozhodnutí ale vyvolalo vlnu nevole. Šimetka v pátek odmítl návrat do funkce. Nabídl mu ho ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). Foto: FN Ostrava

Odvolaný přednosta Ondřej Šimetka odmítl návrat do FN Ostrava

Odvolaný přednosta porodnicko-gynekologické kliniky FN Ostrava Ondřej Šimetka v pátek odmítl návrat do funkce. Nabídl mu ho ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO), který to řekl novinářům. Šimetka to zdůvodnil ztracenou důvěrou v ředitele nemocnice Evžena Machytku, který jej odvolal. V Ostravě se ministr setkal s primátorem Ostravy Tomášem Macurou i hejtmanem Ivo Vondrákem (oba ANO). Představitelé regionu uvedli, že podle nich by bylo nejlepší, aby v souvislosti s vyhrocenou personální situací v nemocnici Machytka rezignoval. Ten to ale odmítá.

 

Šimetku před několika dny kvůli údajnému manažerskému selhání odvolal právě Machytka. Jeho rozhodnutí vyvolalo vlnu nevole. Po únorové výměně vedení byl Šimetka již čtvrtým přímo odvolaným přednostou v největší nemocnici v kraji. „Nedošlo k obnovení důvěry. Řekl jsem panu ministrovi, že buď já nebo doktor Machytka,“ řekl Šimetka ČTK. Podle něj nese odpovědnost za situaci Machytka, politickou pak ministr zdravotnictví.

Machytka v pátek novinářům řekl, že odmítnutí návratu Šimetky bere jako fakt. Řekl, že má už adekvátní náhradu. „Konkrétně ale ještě nechci jmenovat,“ uvedl ředitel s tím, že v tuto chvíli nevidí důvod, proč by měl rezignovat. Jednání s ministrem označil za konstruktivní.

Vojtěch řekl, že přijel zjistit, jaká je situace v nemocnici. Setkal se s představiteli kraje i Ostravy. Jednal i s přednosty a zaměstnanci, výsledek jednání ale nekomentoval. „Zaměstnanci jsou pro mě hlavní stranou. Chci si je vyslechnout. Pak se rozhodnu,“ uvedl před jednáním s nimi Vojtěch. Dodal, že toto rozhodnutí nepadne hned. Macura řekl, že podle něj by mělo padnout do několika dnů.

Personální změny v nemocnici vyvolaly kritiku vedení zdravotnického zařízení. Eskalovala právě po odchodu Šimetky, který je uznávaným odborníkem. Proti jeho odchodu protestovali nejen zaměstnanci nemocnice a odbory, ale i vedení a studenti Ostravské univerzity či představitelé města a kraje. Petici sepsali i pacienti. Machytka odvolání Šimetky zdůvodňoval pochybeními souvisejícími s protahující se dostavbou Pavilonu péče o matku a dítě. Vytýkal mu, že v době, kdy práce spěly k závěru, odjel do zahraničí a dostatečně nespolupracoval především při nákupu nového zařízení. Šimetka své odvolání označil za absurdní, misi v zahraničí měl povolenou bývalým vedením nemocnice a potřebné podklady pro přístrojové vybavení kliniky dodal už v roce 2017.

Personální změny v nemocnici začaly s únorovou výměnou vedení. Ve funkci musel skončit tehdejší ředitel a někdejší sociálnědemokratický ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, jehož Vojtěch odvolal. Ve funkci ho nejprve dočasně a poté nastálo nahradil Machytka. Po jeho příchodu svou funkci neočekávaně opustil přednosta chirurgické kliniky Igor Penka. Proslýchalo se, že k tomu byl fakticky dotlačen.

Situace vyvolala pnutí mezi nemocnicí a Lékařskou fakultou Ostravské univerzity. S Machytkou do nemocnice přišel lékař Pavel Zonča, který byl v minulosti nejen přednostou chirurgické kliniky, ale i děkanem Lékařské fakulty. S univerzitou byl ale kvůli svému odvolání z funkce ve sporu, soud mu pak dal za pravdu, když zpochybnil postup univerzity při jeho odvolnání. Zonča se tak dočasně vrátil do funkce děkana. Odvolání přednosty je společným rozhodnutím ředitele nemocnice a děkana. Ve svých funkcích pak skončili přednosta Ústavu soudního lékařství Igor Dvořáček, přednostka Ústavu patologie Jana Dvořáčková a přednosta interní kliniky Arnošt Martínek, který Zonču po odvolání z funkce děkana na fakultě nahradil. Později následovalo odvolání Šimetky.

-čtk-