Na následky nejnovější epidemie eboly, která začala 1. srpna, zemřelo již 241 lidí, 19 v posledních pěti dnech. Foto: Pixabay

Epidemie eboly v Kongu si za pět dní vyžádala 19 obětí

Epidemie eboly, která již čtyři měsíce sužuje východ Konga, si za posledních pět dní vyžádala dalších 19 životů. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na konžské ministerstvo zdravotnictví. Celkem na následky nejnovější epidemie, která začala 1. srpna, zemřelo již 241 lidí.

 

Ministerstvo oznámilo, že počet případů eboly dosáhl 421, přičemž 374 z nich je potvrzených a 47 pravděpodobných. Dalších 74 případů se zatím prověřuje.

Ebola se šíří přímým kontaktem s krví či tělesnými výměšky nakažených. V pozdějších stádiích choroby jsou oběti velmi infekční. Lidé se mohou nakazit i při kontaktu s mrtvými a z tohoto důvodu je potřeba těla správným způsobem pohřbít. Virus způsobuje horečky a vnitřní a vnější krvácení, nemoci podlehne asi polovina nakažených.

Kongo čelí epidemii této nemoci již podesáté od roku 1976, kdy se virus poprvé objevil na severu této africké země. Tentokrát se choroba poprvé vyskytla v okolí města Beni na východě Konga, což je region, který zdravotníci přirovnávají k válečné zóně. To ještě více komplikuje záchranné operace.

-čtk-