MZ vypsalo výběrové řízení na ředitele FN Ostrava. Kdo nemocnici povede, by mělo být jasné do Vánoc. Foto: Wikipedie

Ministerstvo začalo hledat nového ředitele FN Ostrava

Ministerstvo zdravotnictví vypsalo výběrové řízení na nového ředitele Fakultní nemocnice v Ostravě (FNO), informaci včera zveřejnilo na webu. Předchozí ředitel, Evžen Machytka, skončil po osmi měsících ve funkci. Rezignoval kvůli sporům s přednosty klinik nemocnice, zástupci lékařské fakulty a odbory.

 

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) k tomu poslancům při interpelacích řekl, že transparentní výběrové řízení na budoucího ředitele by mělo být ukončeno do Vánoc. „Pokud vše dobře půjde, tak zkrátka nový ředitel bude jmenován na začátku příštího roku,“ řekl ministr.

Machytka do nemocnice nastoupil jako ředitel po Vojtěchem odvolaném Svatopluku Němečkovi (ČSSD), který se do zařízení vrátil po odchodu z čela ministerstva. Podle Němečka byly za jeho koncem politické důvody. Exministr měl spory s bývalým ministrem financí a nynějším premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Zájemci mají podle ministerstva mít zkušenosti s řízením a ekonomikou zdravotnictví a nejméně magisterské vysokoškolské vzdělání. Musí předložit také koncepci řízení nemocnice. Hlásit se mohou do konce listopadu.

Nemocnici od pondělí jako pověřený ředitel vede chirurg a dosavadní náměstek ředitele pro vědu a výzkum Petr Vávra. Jeho hlavním cílem je uklidnit dění ve zdravotnickém zařízení, personální změny neplánuje. Podle Vojtěcha nebude Vávra, který v ostravské nemocnici působí 21 let, dělat žádné zásadní personální kroky a je člověkem akceptovatelným pro všechny zúčastněné strany.

Zástupci lékařské fakulty se ale obávají toho, že Vávra bude v čele nemocnice jen kosmetická změna. Největší odborová organizace v nemocnici poukázala na úzké vazby mezi Vávrou a Machytkou. Nevěří tomu, že personální změna stabilizuje situaci. Odstoupení Machytky v minulém týdnu ale přivítali.

Po Machytkově příchodu funkci nečekaně opustili čtyři přednostové klinik a ústavů nemocnice, odvolán byl přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Ondřej Šimetka. Proti této personální změně se ohradili zaměstnanci, odbory, studenti i politici. Podle Vojtěcha byly určité personální změny oprávněné, ale „některé věci byly špatně odkomunikovány“.

Odvolání dlouholetého ředitele nemocnice Němečka zdůvodnil Vojtěch manažerským selháním vedoucím k odborné a personální destabilizaci nemocnice, umělým navyšováním hospodářského výsledku a střetem zájmů, protože působil i ve vedení nemocnice v Bohumíně.

Němeček měl spory s premiérem Babišem ještě v době, kdy byl Babiš ministrem financí. Ministerstvo financí pod Babišovým vedením podalo v roce 2014 trestní oznámení kvůli nákupu zdravotnického přístroje pro FN Ostrava. Kybernůž byl pro nemocnici zakoupen v době, kdy ji vedl Němeček. Babiš nákup přístroje uváděl jako příklad tunelování v českém zdravotnictví, protože byl podle něj předražený. Policie ale případ nákupu kybernože odložila, protože se předražení nepodařilo prokázat, uvedla v létě Mladá fronta Dnes.

-čtk-