Ilustrační foto: pexels

Opoziční poslanci znovu kritizovali postup přípravy eNeschopenek

Opoziční poslanci včera znovu kritizovali přípravu elektronických neschopenek. K vládnímu modelu, který by měl začít fungovat s plánovaným zrušením karenční doby od července příštího roku, mají výhrady. ODS už podle svého poslance Jana Bauera chystá návrh na odklad obnovení proplácení náhrad v prvních třech dnech nemoci do doby, než ministerstvo práce plně zprovozní celý systém eNeschopenek.

 

O novelách, které upravují eNeschopenku, jednal dnes sněmovní sociální výbor. Dolní komoře doporučil neschválit vládní návrh zákona s úplným zrušením projektu eNeschopenek, který připravila bývalá ministryně práce Jaroslava Němcová (ANO). Poslanci už totiž schválili přílepek z dílny ČSSD, který projekt neruší a jeho spuštění jen odkládá z ledna 2019 na leden 2020. Sněmovna bude projednávat také další vládní novelu, podle níž budou muset od července příštího roku lékaři začít povinně používat nynější dobrovolný systém a zasílat sociální správě oznámení o začátku a konci pracovní neschopnosti elektronicky. Ministerstvo práce to označuje za první etapu eNeschopenek. Vláda prosazuje od července zrušení karenční doby.

„Jedním z atributů fungování státní správy je předvídatelné chování. V rámci předvídatelnosti bylo přislíbeno, že nedojde ke zrušení karenční doby bez zavedení plnohodnotné neschopenky. Ustupuje se nenápadně k první části eNeschopenky,“ uvedl Bauer. ČTK řekl, že jeho strana už pracuje na pozměňovacím návrhu, který by zrušení karenční doby odsunul do úplného spuštění projektu. Nynější záměr ministerstva práce má podle Bauera „symptomy, že to nedopadne dobře“, označil ho za „naprosto nepřipravenou záležitost“.

Místopředsedkyně opoziční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová nazvala přípravu několika zákonů o eNeschopence, které vláda a její poslanci předkládají, bramboračkou. Podle poslankyně není záruka, že po ročním odkladu do roku 2020 nebude nasazení projektu „opět zpackané“ a nebude se muset zas posouvat.

Ředitel ministerského odboru sociálního pojištění Tomáš Machanec výboru řekl, že proces ovlivnily změny v čele resortu. Projekt po svém nástupu do úřadu zastavila Němcová. Nynější ministryně Jana Maláčová (ČSSD) pak zas rozhodla o jeho pokračování.

Lékaři mohou neschopenky sociální správě elektronicky posílat dobrovolně od roku 2010 přes takzvané e-podání. V březnu to podle údajů ČSSZ dělalo 1078 doktorů. Podle ministerstva jsou to asi tři až čtyři procenta. Většina zasílá tiskopisy poštou, má na to tři pracovní dny. Od července by podle zástupců ministerstva měli doktoři nynější e-podání používat povinně. Oznámení o začátku a konci nemoci by zasílali nejpozději druhý pracovní den. Zaměstnavatelé podle novely pak elektronicky o informace požádají a úřad jim je do osmi dnů oznámí. Podle Machance budou moci mít zaměstnavatelé ale „odezvu v sekundách“.

Šéf sněmovního podvýboru pro IT a dávkové systémy Lukáš Kolářík (Piráti) už dřív uvedl, že by problémy s eNeschopenkou nejspíš nenastaly, kdyby Němcová přípravy nezastavila. Navrhovanou první etapu označil za „upravený starý paskvil“, podle něj bude situaci spíš komplikovat než usnadňovat.

Sdružení praktických lékařů model kritizuje a odmítá ho používat. Machanec uvedl, že Maláčová zvažuje svolání jednání, kde by se záměr vysvětlil a zohlednily se případné připomínky.

-čtk-