Cenu pro pojišťovnu roku 2018 převzal ředitel VZP Zdeněk Kabátek (uprostřed). Předání se ujal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (vlevo) a zakladatel HCI Daniel Vavřina (vpravo). Foto: TC

Podle Health Care Institutu je zdravotní pojišťovnou roku VZP, uspěly i ZPMV a Škoda

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) se stala zdravotní pojišťovnou roku 2018. Absolutní vítěz byl vybrán podle hodnocení ředitelů nemocnic, ambulantních lékařů a pojištěnců. Vyhlášeni byli také vítězové jednotlivých kategorií a pojišťovna s nejlepšími preventivními programy pro děti a dorost a nejlepším finančním zdravím. Ocenění byla předána na včerejší konferenci Efektivní nemocnice, kterou pořádá Health Care Institut (HCI).

 

Za největší zdravotní pojišťovnou VZP, která má mezi klienty asi 60 procent Čechů, skončila v absolutním pořadí Zaměstnanecká pojišťovna Škoda, která je s přibližně 60.000 pojištěnci naopak nejmenší a působí především v regionech s výrobními závody Škoda Auto, tedy především na Mladoboleslavsku. Třetí příčku obsadila Česká průmyslová zdravotní pojišťovna, která je v Česku třetí největší.

Jako nejlepší vybrali Zdravotní pojišťovnu Škoda ředitelé nemocnic a ambulantní lékaři. Cenu převzala ředitelka Darina Ulmanová z rukou premiéra Andreje Babiše a ředitele firmy Roche Robina Turnera (vlevo). Foto: TC

Ředitelé nemocnic vyhodnotili jako nejlepší Zaměstnaneckou pojišťovnu Škoda, stejně hlasovali i ambulantní lékaři. Hodnocení pojišťoven z pohledu pojištěnce kombinovalo dotazníkové šetření a kontakt fiktivních klientů s pojišťovnou jak na pobočce, tak prostřednictvím telefonu či e-mailu. Nejlépe prošla VZP.

Pořadatelé hodnotili ještě preventivní programy pojišťoven pro děti a dorost a finanční stav pojišťoven, tyto kategorie se ale do absolutního hodnocení nezapočítávaly. Preventivní programy má podle poroty nejlepší pojišťovna Škoda. V hodnocení finančního zdraví, kde byly posuzované reálné údaje za loňský rok, zvítězila Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR (ZPMV).

V loňském ročníku ocenění zvítězila Zaměstnanecká pojišťovna Škoda, druhá byla VZP a třetí ZPMV. Odbornou konferenci Efektivní nemocnice pořádá nezisková organizace Health Care Institut. Věnuje se zvyšování kvality poskytované péče o pacienty v nemocnicích a zavádění manažerských principů obvyklých v západní Evropě a USA.

Zdravotní pojišťovna ministerstva se těší nejlepšímu finančnímu zdraví. Cenu převzal ředitel David Kostka. Foto: TC

-čtk-