V 88 letech včera zemřel dlouholetý předseda České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, endokrinolog Jaroslav Blahoš. Foto: Wikipedie

Zemřel dlouholetý šéf lékařské společnosti profesor Jaroslav Blahoš, bylo mu 88 let

Ve věku 88 let včera zemřel dlouholetý předseda České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, endokrinolog Jaroslav Blahoš. Stál mimo jiné za vznikem prvního osteocentra v Česku, věnujícího se léčbě kostních onemocnění. ČTK o Blahošově úmrtí informovala Česká lékařská společnost.

 

„Celá lékařská obec ztrácí v profesoru Blahošovi významného odborníka v oblasti endokrinologie, vynikajícího lékaře, který obdržel celou řadu významných tuzemských i zahraničních vyznamenání,“ uvedli zástupci České lékařské společnosti.

Blahoš se narodil 30. června 1930 v Horažďovicích, v roce 1955 dokončil Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy (UK) v Plzni. Jako pracovník pražského Výzkumného ústavu endokrinologického se zabýval zejména endokrinologií vápníku a kosti a metabolismem kyseliny močové. Od roku 1969 pracoval na interní klinice Fakulty dětského lékařství UK ve Fakultní nemocnici Pod Petřínem. Později založil v Ústřední vojenské nemocnici Praha první osteocentrum v ČR a následně se stal i jeho vedoucím.

Blahoš byl i členem několika lékařských akademií a výborů odborných společností, pracoval opakovaně v zahraničí. Doma i v cizině byl za svoji odbornou činnost několikrát oceněn, například v roce 2002 získal francouzské vyznamenání – byl jmenován rytířem Řádu čestné legie, v roce 2008 byl povýšen na důstojníka řádu. Blahoš byl bývalým prezidentem Světové lékařské společnosti (WMA).

-čtk-