V Itálii trvá epidemie spalniček, která si žádá důraznou podporu očkování. Italská vláda 5 hvězd, ale činí pravý opak. Foto: Koláž ZD

V Itálii trvá epidemie spalniček. Tamní ministryně ale vyhazuje experty a naslouchá šarlatánům

Je čas dát prostor novému, tak zdůvodňuje italská ministryně zdravotnictví své rozhodnutí odstranit lékaře a vědce z poradního orgánu ministerstva. Nejde o první značně populistický krok Giulie Grillové zastupující Hnutí pěti hvězd. Nedávno tato ministryně zrušila povinnost pro rodiče dokládat před zahájením školní docházky, že jejich děti byly očkovány. Itálie se přitom už několik let potýká s epidemií spalniček, kterou se nedaří dostat po kontrolu. Jen od ledna do září tohoto roku onemocnělo 2038 osob.

 

Třicet předních expertů a expertek musí na základě rozhodnutí italské ministryně zdravotnictví opustit zdravotnickou radu, která donedávna fungovala jako poradní orgán ministerstva a vyslovovala se mimo jiné k otázkám veřejného zdraví. Ačkoliv se jedná o lidi, kteří se svůj profesní život věnují medicíně a vědě, v komisi již nadále nejsou vítáni. Rozhodnutí Giulie Grillové, ministryně zdravotnictví zastupující Hnutí hvězd, vyvolalo podle britského deníku The Guardian v italské vědecké komunitě „šok a zděšení z toho, kdo tyto erudované odborníky nahradí“. Ministryně tvrdí, že „je čas dát prostor novému“. Jak připomíná britský deník The Telegraph, byla to právě tato odborná rada, která italské vládě doporučila, aby vyzvala k očkování proti spalničkám 800 tisíc dětí, adolescentů a mladých dospělých, kteří očkování dříve nebyli. Důvodem je, že v zemi stále pokračuje epidemie tohoto vysoce infekčního onemocnění, kterou se nedaří dostat pod kontrolu.

Konkrétní jména lidí, kteří mají expertní zdravotní radu nově tvořit, však ministryně nezveřejnila. „Jsme vládou změny, a proto jsem se rozhodla při jmenování různých komisí a výborů ministerstva otevřít dveře dalším osobám, které si to zaslouží,“ napsala Grillová na svůj facebookový profil s použitím hashtagu #governmentofchange, tedy vláda změny, což je označení, které tento populistický kabinet používá na sociálních sítích. Ke změnám, k nímž tato vláda sáhla, patří i zrušení povinnosti rodičů dokládat před tím, než jejich dítě nastoupí do školy, že bylo očkováno. Nyní postačí pouze čestné prohlášení, které nemusí potvrdit lékař. Prý tak vláda chce zjednodušit přijímání dětí do školy. Fakticky tak ale ruší konkrétní nástroj, který měl rodiče odmítající očkování motivovat k tomu, aby své děti nechali očkovat (podrobněji zde).

Aktuální rozhodnutí Giulie Grillové znamená, že třicet členů a členek rady musí odejít. Týká se to i Roberty Siliquiniové, zástupkyně děkana fakulty veřejného zdraví turínské univerzity, která doposud komisi vedla a byla do jejího čela jmenována předchozí ministryní zdravotnictví Beatrice Lorenzinovou. „Obáváme se toho, proč se rozhodli odstranit z komise osoby, které byly jmenovány na základě svých zkušeností a kompetencí na nejvyšší úrovni,“ uvedla pro deník The Guardian. „Také se obáváme, kdo vytvoří další radu, zejména, pokud budou nominace politicky motivovány,“ dodala.

Je to jako vyhodit špičkového fotbalistu

Sama ministryně svůj krok nijak podrobně nevysvětlila. Pouze na sociální sítě napsala, že někteří vyškrtnutí členové rady „mohou být znovu jmenováni“, ale nikoliv „vedení, to musí mít plnou důvěru a být v naprosté harmonii s odpovědným ministrem“. Den poté, co oznámila své rozhodnutí na sociálních sítích, pak médiím sdělila, že nové složení rady bude zveřejněno v lednu a noví členové budou vybráni „na základě svého životopisu“.

Podle Alfonso Celotta, někdejšího sekretáře ministerstva zdravotnictví, je tento krok znepokojivý, nicméně pochopitelný s ohledem na strategii vlády, která hodlá rušit rozhodnutí předchozího kabinetu. „Říkají si vláda změny, a tak chtějí nové lidi. Ale naprosto zásadní je, zda tito lidé budou kompetentní. Bylo by to jako poslat pryč Francesca Tottiho z fotbalového týmu a nahradit ho někým mizerným, jako třeba Christianem Ronaldem,“ shrnul svůj postoj. Sám Celotto pracoval pro nový kabinet pouze tři měsíce a odmítl sdělit, proč svou funkci opustil.

Dalšími odstraněnými členy komise jsou genetici Giuseppe Novelli, rektor římské univerzity Tor Vergata, a Bruno Dallapiccola, ředitel pro vědu a výzkum římské dětské nemocnice Bambino Gesù, i oceňovaný molekulární biolog Napoleone Ferrara, který se mimo jiné podílel na výzkumu chování nádorů, jež následně vedl k vývoji biologické léčby. Členové odborné vědecké rady jsou jmenováni na tři roky a je velmi neobvyklé, aby jejich mandáty byly zkráceny. Sama Siliquiniová obdržela oficiální dopis od svém odvolání z pozice předsedkyně rady v pondělí ráno. Nicméně rada se ve svém složení během šesti měsíců, co je ministryní Giulia Grillová ani jednou nesešla. „Jsme organizací, která z vědeckého a technického hlediska pomáhá rozhodovat o politice. Ale během šesti měsíců se nás ministryně nikdy na nic nezeptala, což pravděpodobně byl dost významný signál,“ popsala situaci.

Důvěra šarlatánům a zpochybňování očkování

Rozpuštění vědecké rady není prvním značně kontroverzním krokem ze strany populistické vlády. K posledním rozhodnutím patří například zrušení povinnosti pro rodiče doložit, že jejich dítě bylo skutečně očkováno před nástupem do školy. Nově postačí, aby rodiče jen ujistili školu, že dítě nechali očkovat. Potvrzení ze strany lékaře již není nutné. Prakticky tam mohou velmi snadno lhát. Ministryně Grillová svůj krok zdůvodnila tím, že prý chce zjednodušit přijímání dětí do škol. Přitom Itálie stále čelí epidemii spalniček, kterou se nedaří dostat pod kontrolu. Zatímco v roce 2015 v zemi spalničkami onemocnělo 255 osob, v roce 2016 už to bylo 861 osob a v roce 2017 se objevilo dokonce 5 098 případů spalniček. Od začátku letošního roku do konce září pak bylo nakaženo 2038 osob. Současně od října 2017 do září 2018 v Itálii šest lidí zemřelo v důsledku infekce spalničkami. Vyplývá to ze statistik European Centre for Diseases Prevention and Control (ECDC).

Jak upozorňuje americký zpravodajský magazín Newsweek rozhodnutí ministryně způsobilo v italských školách chaos: „Tisíce dětí s poruchami imunitního systému musely zůstat doma v obavách z toho, že je jejich neočkovaní spolužáci nakazí potenciálně smrtelnými chorobami.“ V praxi se tak ukázalo, že rozhodnutí rodičů nenechat očkovat své děti neovlivňuje jen je samotné, ale i jejich okolí. Pokud někdo z vážných zdravotních důvodů nemůže být očkován, je chráněn, pokud jeho okolí je očkováno a infekce se nešíří. Nejen v Itálii ale toto pravidlo, kdy společnost chrání své nejslabší, přestává platit.

Bylo to pak právě Hnutí pěti hvězd, které v roce 2015 v italském parlamentu navrhovalo zákon proti očkování a svůj návrh zdůvodňovala tím, že očkování údajně způsobuje autismus, leukémii, rakovinu, alergii a řadu dalších závažných onemocnění. „Zažíváme krizi důvěry ve všechny elity. Když nyní lékař řekne, že musíte nechat očkovat své dítě, není považován za kompetentního, ale za někoho, kdo je podplácen společnostmi vyrábějícími vakcíny,“ shrnul pro The Independent profesor politologie Giovanni Orsina, který působí na římské LUISS univerzitě v Římě.

Ludmila Hamplová