Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, ředitelé zdravotních pojišťoven a zástupci českých a moravských nemocnic na Ministerstvu zdravotnictví ČR podepsali společné Memorandum k pilotnímu provozu akutní péče v psychiatrii pro rok 2019.

Od roku 2019 se změní platby pojišťoven za psychiatrickou péči

Od roku 2019 se změní platby zdravotních pojišťoven za akutní lůžkovou psychiatrickou péči. Na změně se s nimi dohodlo ministerstvo zdravotnictví a obě asociace nemocnic, společně v úterý podepsaly memorandum. Ministerstvo o tom informovalo v tiskové zprávě. Nyní se také provádí systémové změny organizace psychiatrické péče s důrazem na přenos dlouhodobé péče z velkých psychiatrických nemocnic do ambulantní a komunitní péče.

 

„Cílem memoranda je stanovit některé úhradové mechanismy v oblasti služeb psychiatrické péče tak, aby v oblasti akutní psychiatrické péče motivovaly poskytovatele se zaměřením na bonifikaci těch s těžšími a komplikovanějšími případy,“ uvedl v tiskové zprávě ministr Adam Vojtěch (ANO).

Péče tak bude namísto běžného paušálního systému podle objemu péče z předchozích let hrazena podle jednotlivých případů. Podobné systémy klasifikace případů akutních hospitalizací má většina okolních evropských států. Systém DRG, z anglického „diagnosis-related group“, vytváří skupiny případů podle diagnóz, a tím je umožňuje porovnávat.

Nově budou dostávat všechna zařízení stejnou základní sazbu 34 tisíc korun za diagnózu, která bude navýšena u závažnějších koeficientem 1,2. Do úhrady se promítne i reálná výkonnost.

Zároveň chce podle Vojtěcha ministerstvo motivovat k transformaci části kapacit do ambulantní a akutní lůžkové péče, která je nedostatečná v objemu i dostupnosti. „Motivační kritéria se týkají pacientů se závažnou psychopatologií, omezení překladů do jiných forem lůžkové péče zejména vzdálených od pacientova bydliště, zajištění 24hodinové péče a podobně,“ dodal.

Memorandum podepsali zástupci všech sedmi zdravotních pojišťoven a doplní ho podpisy zástupců Asociace nemocnic ČR a Asociace českých a moravských nemocnic. „Pokud nebudou splněny všechny podmínky, bude péče hrazena podle stávající úhradové vyhlášky,“ uvedlo v tiskové zprávě ministerstvo.

Do psychiatrické péče plynou ročně asi tři až čtyři procenta zdravotnického rozpočtu, tedy kolem deseti miliard korun. S nějakým duševním onemocněním se podle statistik setkal každý pátý Čech, ani polovině se ale nedostalo odborné péče. Duševní poruchy a poruchy chování jsou druhým nejčastějším důvodem přiznání invalidního důchodu.

Na reformě psychiatrické péče ministerstvo pracuje od roku 2013. Změna je podpořená z evropských a norských fondů dohromady téměř dvěma miliardami korun.

Prvních pět multidisciplinárních týmů, které mají přenášet péči o duševně nemocné do komunity a ambulantní sféry, začalo fungovat letos v létě. Do roku 2021 může být center asi 30. V týmu společně působí zdravotníci, včetně lékaře psychiatra a zdravotních sester, a sociální pracovníci. Díky jejich péči nemusí pacienti zůstávat v psychiatrických nemocnicích, ale mohou pobývat doma. Cílem je jejich samostatné fungování a aktivní zapojení do společnosti včetně samostatného bydlení či práce.

-čtk-