V ředitelské funkci vystřídá lékařku Lenku Mergenthalovou ekonom Petr Liškář. Foto: TOP09/Agel

Ředitelku Kroměřížské nemocnice odvolali, odbory nesouhlasí

Valná hromada Kroměřížské nemocnice, kterou tvoří krajští radní, včera odvolala její ředitelku Lenku Mergenthalovou. ČTK to těsně po jednání řekla Mergenthalová. Informaci potvrdil i hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). Důvodem odvolání byly podle něj neshody v představenstvu nemocnice.

 

Předsedou představenstva Kroměřížské nemocnice i ostatních tří krajských nemocnic je Radomír Maráček. Neshody v představenstvu potvrdila také Mergenthalová. Ve funkci ji od začátku února nahradí ekonom Petr Liškář, který rok působí ve zlínské krajské nemocnici. Dříve byl místopředsedou představenstva v několika nemocnicích skupiny Agel, řekl dnes ČTK Maráček. Odbory v nemocnici se rozhodly, že vyhlásí stávkovou pohotovost.

Čunek dnes uvedl, že Mergenthalová odvedla „ohromný kus práce“, nemocnici vedla od roku 2014. „Ale přece jen je na nějakém limitu, další setrvávání by i pro ni bylo určitě problematické,“ uvedl hejtman, podle kterého je normální, že se manažeři ve firmách obměňují. Oživení podle něj nemocnici prospěje, aby lépe prosperovala. „Také aby zvládla všechny záležitosti, které se budou týkat výstavby nové (zlínské pozn.red.) nemocnice. Už teď se musíme připravit na to, že nová nemocnice bude stahovat na sebe velkou pozornost pacientů a vzájemná provázanost a spolupráce budou hrát velkou roli a my se na to musíme připravit již teď,“ uvedl Čunek, podle kterého je třeba nemocnice řídit společně.

Nesoulad představenstva byl hlavním důvodem k odvolání i podle Mergenthalové. „A možná nedůvěra ke mně, že nemocnici můžu vést, jak si akcionář představuje,“ uvedla Mergenthalová, která dodala, že by nesouhlasila s některými připravovanými kroky. „Konflikt by stejně nastal dřív nebo později,“ uvedla Mergenthalová, která bývala v nemocnici primářkou ARO. Sloužit bude do března, pak uvidí, co bude dělat dál.

Odvolání Mergenthalové nezabránilo ani dnešní jednání více než dvou desítek zaměstnanců nemocnice s vedením kraje. Odborářka Ludmila Šromotová dnes ČTK řekla, že bude vyhlášena stávková pohotovost. „Ještě však nebylo rozhodnuto o datu,“ uvedla Šromotová. Zaměstnanci se chtějí ještě obrátit na zastupitele kraje, kteří zasedají za týden. Podle Čunka je stávka ve zdravotnictví kvůli výměně managementu nezákonná.

Ředitelku již dříve podpořila také kroměřížská radnice i členové kroměřížské lékařské komory, petici na její podporu podepsalo téměř 600 z 800 zaměstnanců nemocnice. Poukazovali na to, že nemocnice pod jejím vedením fungovala bez problémů, ekonomické výsledky se zlepšovaly a personální situace je stabilizovaná. Důvody k odvolání ředitelky neshledala před týdnem ani dozorčí rada nemocnice.

Nový ředitel, který dosud coby makroekonom řešil ekonomiku všech čtyř krajských nemocnic, se podle Čunka a Maráčka zaměří na lepší ekonomické fungování i personální otázky. Maráček coby lékař bude víc řešit zdravotní péči v nemocnici. Změny ve vedení jiné krajské nemocnice se podle Čunka nyní nechystají.

-čtk-