Podle hejtmanky Středočeského kraje Jaroslavy Pokorné Jermanové by stavba nové nemocnice na kraji Prahy znamenala ohrožení ekonomických výsledků oblastních nemocnic v Mladé Boleslavi a částečně i v Kladně a Kolíně. Foto: Wikipedie

Středočeský kraj nesouhlasí s výstavbou nemocnice na okraji Prahy

Středočeský kraj nesouhlasí se záměrem Prahy vybudovat na hranici obou regionů novou nemocnici. Nové moderní zařízení by mohlo vzniknout v pražských Letňanech a obsluhovat i severní část středních Čech. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) včera novinářům řekla, že by to představovalo ohrožení ekonomických výsledků oblastních nemocnic v Mladé Boleslavi a částečně i v Kladně a Kolíně.

 

Záměr, o němž se dozvěděla minulý týden na jednání s pražským primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti), je podle ní absolutně nepřijatelný a vůči kraji nekoncepční. Kdyby se Praha do takové stavby skutečně pustila, šlo by podle hejtmanky o „sobecké rozhodnutí“, protože by pro středočeské nemocnice to znamenalo odliv pacientů a problémy s nedostatkem zdravotnického personálu. Poukázala na to, že nedaleko Letňan je Nemocnice Na Bulovce. Jde o fakultní zařízení, ale budovy patří městu. Viděla by proto jako smysluplnější opravit tuto nemocnici.

„Rozpočet Prahy je trošku jiný než rozpočet Středočeského kraje a už v tuto chvíli naše nemocnice velmi bojují s postupným navyšováním platů zdravotnického personálu,“ připomněla Pokorná Jermanová. „Dopad do středočeských nemocnic bude obrovský, potažmo do kasy Středočeského kraje, protože o to víc budeme muset ty nemocnice držet,“ uvedla.

Pokorná Jermanová v neděli oslovila premiéra Andreje Babiše (ANO) a dohodli se, že budou o věci jednat po jeho návratu ze zahraničí. Svůj nesouhlas vyjádřila i na schůzce s primátorem, podle hejtmanky to vzal na vědomí. „Trošku mě mrzí, že (Hřib) pana premiéra nezpravil, že jsme o tom mluvili a že asi úplně nebudeme souhlasit s tím, aby nám část kraje obsluhovala pražská nemocnice, protože máme pět svých vlastních,“ dodala s poukazem na nedávné setkání Hřiba s Babišem.

Hřib je v čele hlavního města od poloviny loňského listopadu. Na koalici se v Praze domluvili Piráti, Praha Sobě (PS) a Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL). V minulosti Pokorná Jermanová jednala s Adrianou Krnáčovou z ANO. Podobně jako s bývalou primátorkou řešila minulý týden na jednání se Hřibem také dostavbu Pražského okruhu nebo výstavbu záchytných parkovišť kolem Prahy. Požádala ho, aby byla obnovena pravidelná společná jednání obou rad. První takové setkání by mělo být vzhledem k blížícímu se termínu hejtmančina porodu v květnu.

-čtk-