Takhle se radovala před více než rokem lékařka a důstojnice Armády spásy Andrea Pekárková z udělení oprávnění k poskytování zdravotních služeb od Krajského úřadu. Foto: Armáda spásy

Ostravská ordinace pro chudé eviduje už 880 pacientů

Ostravská ordinace pro chudé, kterou loni v lednu otevřela Armáda spásy, eviduje už 880 registrovaných pacientů hlavně z řad bezdomovců. Lékaři provedli 2650 vyšetření či ošetření jak v přímo v ordinaci, tak v terénu. Zdravotníci pacienty navštěvují i v dalších specializovaných zařízeních pro bezdomovce. Novinářům to řekla lékařka Andrea Pekárková (ordinaci pro chudé loni představil také Zdravotnický deník zde – poznámka redakce).

 

Ordinace sídlí v azylovém domě Armády spásy v ulici U Nových válcoven. „Takové číslo považujeme za úspěch,“ řekla lékařka. Dodala, že ordinaci navštívilo více pacientů. Některé ale nemohli registrovat, protože nepatřili do cílové skupiny. Šlo například o obyvatele z okolí, kterým zemřel jejich praktický lékař a ordinace se o ně dočasně starala.

Ordinace má uzavřené smlouvy se čtyřmi pojišťovnami. S dalšími jedná. Platby od nich by měly pokrýt asi 60 procent provozních nákladů, které se pohybují ročně kolem 1,9 milionu korun. Zbytek Armáda spásy financuje z dotací a darů. „Finančně soběstační asi nebudeme nikdy. Například se staráme o 17 nepojištěných pacientů. Jsou to například cizinci. Hradíme za ně veškerou péči. Nedávno jsme třeba zaplatili 40.000 korun po amputaci končetiny po omrzlinách. Nechceme, aby lidem vznikaly dluhy,“ řekla lékařka.

Pacienti podle ní neplatí v ordinaci ani za úkony, které pojišťovna nehradí a běžní lékaři si je nechávají zaplatit. Jde například o různé výpisy z karet.

Ordinace pro chudé je v provozu pět dnů v týdnu. Pracují v ní dva lékaři, dvě sestry a další dva zdravotníci na dobrovolné bázi. Jednou týdně vyjíždějí za bezdomovci do terénu či do některého ze speciálních pobytových zařízení. „Často u pacientů řešíme záněty horních i dolních cest dýchacích, onemocnění kůže včetně parazitárních onemocnění nebo akutní chronické rány, jako omrzliny či popáleniny,“ uvedla Pekárková. Mezi častější diagnózy podle ní patří i nádorová onemocnění či chudokrevnost.

Podle Pekárkové chybí v Ostravě služba, která by poskytovala péči bezdomovcům, jejichž zdravotní stav vyžaduje léčení, ale ještě nejsou na hospitalizaci. „Respitní péče je potřebná. Potřebovali bychom pět až deset lůžek,“ řekla. Náměstek moravskoslezského hejtmana Jiří Navrátil (KDU-ČSL) uvedl, že kraj vznik takové sociální služby podpoří. „Pokud Armáda spásy najde místo, kraj bude připravený službu podpořit. Víme, že naše nemocnice toto nejsou schopny zajistit,“ uvedl.

-čtk-