Foto: ČLnK

Problémy s ověřováním léků mají na svědomí nesprávně uložená data

Problémy s ověřováním pravosti léků mají na svědomí nesprávně uložená data. Chybuje se i při načítání kódu z krabičky nebo záměnách písmen při přepisu. V tiskové zprávě o tom informovala Národní organizace pro ověřování pravosti léčiv (NOOL). Všechny léky vyrobené po 9. únoru musí mít kód prokazující jejich pravost, lékárny by je od stejného data měly kontrolovat. Česká lékárnická komora (ČLnK) si stěžuje na častá chybová hlášení systému, takzvané alerty, ministerstvo zdravotnictví proto do konce roku odložilo sankce.

 

„První týdny prokázaly, že systém je funkční, ale je nutné dořešit dílčí drobné problémy, které souvisejí s odlišností používaných systémů IT na národní i evropské úrovni,“ uvedla konzultantka NOOL Marta Šimůnková.

Většina neúspěšných ověření léků je podle ní dána technickou chybou, kterou způsobuje nesprávné uložení dat do systému, a nepřesným načtením balení kvůli chybně nastavenému čtecímu zařízení. „Počet alertů záleží i na systému software a jeho nastavení IT dodavatelem,“ dodala. Mezi časté chyby patří podle ní také záměna písmen Y a Z způsobená nastavením klávesnice nebo velkých a malých písmen.

Pokud systém lékárníkovi při načtení kódu napíše, že data o balení nejsou uložena od výrobce v datovém úložišti, měl by lék odložit a pacientovi nevydat. Zároveň upozorní výrobce a Státní ústav pro kontrolu léčiv. Výrobce by pak měl do dvou týdnů prověřit, zda lék není padělek.

Podle lékárníků se ale některé léky vyrobené před 9. únorem, a přesto označené kódem, nedařilo ověřovat. Ministerstvo jim tak v otevřeném dopise napsalo, že mohou léky vydávat „v dobré víře, že nejde o padělky“, pokud je odebírají od ověřených distributorů. Díky přijetí novely zákona o léčivech jim za to také do konce roku nehrozí pokuty.

Systém kontroly léčiv v celé EU podle nařízení provozují farmaceutické firmy, v Česku sdružené pod NOOL. Povinností výrobce je kódy balení do systému nahrát. Podle České asociace farmaceutických firem náklady výrobců v EU překročily miliardu eur (asi 25,8 miliardy korun). Česká lékárnická komora tvrdí, že naskenování každé krabičky je bude na nákladech na práci a pořízení nových čteček stát 640 milionů korun. Načítání každého balení bude podle komory problémem zejména v nemocnicích, některé budou muset přijmout další personál.

-čtk-