Nemocnice na první společné veřejné zakázky objednávaly například léky na roztroušenou sklerózu, hemofilii, metastazující nádory prostaty, léky na imunoterapeutickou léčbu rakoviny a krevní deriváty. Nakupovaly také rukavice, injekční stříkačky nebo pleny pro dospělé. Cílem ministerstva je snaha o maximální rozšíření těchto sdružených nákupů i na společný nákup přístrojů. Ilustrační foto: Koláž ZD

Dokončeno bylo zatím šest z deseti sdružených nákupů nemocnic

Dokončeno bylo zatím šest z deseti sdružených nákupů nemocnic zřizovaných ministerstvem zdravotnictví. Zahájeny bylo loni v srpnu, společně v nich nakupuje 15 nemocnic. Lépe jdou veřejné zakázky u léčivých přípravků, hůře u zdravotnických prostředků, z nichž tři zakázky se ještě nepodařilo uzavřít. Na konferenci asociace CzechMed to řekl vedoucí odboru přímo řízených organizací ministerstva zdravotnictví Jan Michálek.

 

„Chceme ze sdružených nákupů udělat pro nemocnice rutinu. Cílem bylo vytipovat komodity, u kterých by to bylo vhodné,“ uvedl Michálek.

Nemocnice vypsaly první společné veřejné zakázky loni v létě, objednávaly například léky na roztroušenou sklerózu, hemofilii, metastazující nádory prostaty, léky na imunoterapeutickou léčbu rakoviny a krevní deriváty. Nakupovaly také rukavice, injekční stříkačky nebo pleny pro dospělé. Celkově půjde o odběry za stovky milionů korun. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), který od společných nákupů očekává finanční úspory, se plánuje do budoucna i společný nákup přístrojů.

Letos by se na základě zkušeností z pilotního projektu měly sdružené nákupy rozšířit na další komodity. Příští rok ministerstvo vydá metodiku. Nemocnice by podle Michálka mohly například sdílet dobře napsané projektové dokumentace nebo se sdružovat jen podle potřeby.

Česko je podle odborníků mezi zeměmi EU, které nejčastěji pro veřejné zakázky stanoví jako hlavní kritérium nízkou cenu. Například u zdravotnických prostředků je ale podle Michálka klíčovým faktorem kvalita. V minulosti se objevily stížnosti zdravotníků například na nekvalitní rukavice, které se trhaly, ale nemocnice je nakoupila za nízkou cenu.

Rizikem transparentnosti je podle kritiků neochota dodavatelů dávat v Česku současné ceny, které jsou často nižší než v okolních zemích. Museli by pak stejné zachovávat i pro ně. Podle Michálka ministerstvo tento problém vnímá a vyčlenilo z povinnosti zveřejňovat smlouvy zdravotních pojišťoven s dodavateli o sdílení rizika. Kde dodavatelé trvají na utajení jednotkové ceny jako obchodního tajemství, mohou je hlásit do rozbíhající se databáze přístupné pouze ministerstvu.

Ministerstvo zdravotnictví podle Michálka plánuje na schopnost nemocnic správně soutěžit veřejné zakázky navázat odměnu ředitelů jím zřizovaných nemocnic. „V prvním roce si hlavně srovnáme, kdo jak na tom je. Nečekám, že všichni ředitelé soutěží na sto procent. Ale nejde dávat odměnu třeba za desetiprocentní dodržování zákona,“ uvedl.

Cílem ministerstva je podle něj snaha o maximální rozšíření těchto sdružených nákupů. Chce také nákupní chování nemocnic pečlivě sledovat, což dělá pravidelně i Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ)

-čtk-