Foto: Wikipedie

Pražské nemocnice investují do přístrojů i výtahů, staví IKEM

Pražské nemocnice letos investují hlavně do přístrojů nebo menších úprav, jako je například výměna výtahů. Největší investici plánuje Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM), začne stavět nový objekt asi za miliardu korun. Stavební projekt chystá také Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN), kde postaví přístavbu pro přístroje na ozařování mozku.

 

Většina peněz na stavbu v IKEM půjde ze státního rozpočtu a necelou třetinu zaplatí nemocnice. Dalších 185 milionů dá do vybavení. Veřejnou zakázku na stavu chce IKEM vypsat v dubnu. Stavět se pak bude více než 2,5 roku.

Ve dvou nových pavilonech situovaných v jedné budově bude oddělení ARO, kardiologická, metabolická a angiologická jednotka intenzivní péče. Rozšíří se také ústavní lékárna, urgentní příjem a technické zázemí nemocnice. „Získáme nová lůžka pro kardiologickou péči, kde se na nás obrací pacienti z celé České republiky a máme poměrně dlouhé čekací lhůty,“ řekl k tomu ČTK loni ředitel nemocnice Michal Stiborek. Bude podle něj možné navýšit i počty transplantací.

Ve vojenské nemocnici dokončí podle mluvčí Jitky Zinke rekonstrukci pavilonu B, který bude sloužit hlavně pro poskytování zdravotně-sociální péče válečným veteránům. Loni nemocnice investovala 150 milionů.

„Další investice jsou plánovány do vybudování přístavby pavilonu CH, kde bude nový ozařovač,“ uvedla. Přístroj pro cílené ozařování nádorů mozku bude stát asi 160 milionů korun.

Nemocnice Na Bulovce plánuje podle ředitele Jana Kvačka letos investovat asi 105 milionů korun. Už v lednu otevřela nový urgentní příjem za 59 milionů korun a Centrum porodní asistence, kde je možné rodit jen s porodní asistentkou. Na podzim se v něm mají otevřít dva apartmány, další čtyři chce začít budovat příští rok.

Před koncem loňského roku, v době nástupu nového vedení, nemocnice dlužila téměř tři čtvrtě miliardy korun. Po ministerstvu zdravotnictví tak bude chtít peníze na investice. Očekává, že do areálu, jehož je asi ze dvou třetin vlastníkem, investuje také Praha. „V letech 2019 a 2020 očekáváme investici magistrátu zhruba 500 milionů korun do rekonstrukce pavilonu chirurgie a dále do čističky odpadních vod a kanalizace přibližně 300 milionů korun,“ uvedl v prosinci Kvaček.

Investici přislíbila předchozí garnitura, koalice, která vede metropoli od říjnových voleb, chce o budoucnosti Bulovky a Nemocnice Na Františku v Praze 1 dál jednat.

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV) se letos chystá investovat do rekonstrukce výtahů a přístrojové technicky, zejména magnetické rezonance a počítačového tomografu (CT). „V průměru investovala FNKV v posledních pěti letech asi 100 milionů korun za rok,“ uvedla na dotaz ČTK mluvčí nemocnice Hana Vránová. Letos bude podle ní asi 40 procent směřovat do stavebních úprav, zbytek na vybavení a přístroje.

Nemocnice Na Homolce letos investuje asi 150 milionů korun, dalších 15 milionů má podle mluvčí Martiny Dostálové jako rezervu. Peníze podle ní půjdou hlavně na přístroje, v plánu je upgrade Gama nože, přístroje na cílené ozařování, který je jediný v Praze. Nemocnice ho má od roku 1992, několikrát ho nechala zmodernizovat.

V plánu je také obnova angiosystému pro vyšetřování srdce a skiagrafického přístroje, což je druh rentgenu s automatickou digitalizací výstupů. Nemocnice chce také opravit výtahy.

Fakultní nemocnice v Motole loni dokončila více než 12 let trvající rekonstrukci dětské části, která stála více než šest miliard korun. Jako poslední byla zateplena poliklinika, navíc se rozšířila o dvě patra.

„Neplánujeme žádnou významnější rekonstrukci ani pořízení přístrojové techniky nad 10 milionů korun,“ řekla ČTK mluvčí nemocnice Pavlína Danková. Dokončí se jen oprava lávky před modrým pavilonem koupí nová magnetická rezonance. Ředitel nemocnice Miloslav Ludvík při dokončení rekonstrukce řekl, že další investice půjdou do dospělé část nemocnice.

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze má od začátku února nového ředitele, vede jí dosavadní šéf tamního onkologického centra David Feltl. Předchozí ředitelku nemocnice Danu Juráskovou odvolal ministr Adam Vojtěch (za ANO) na konci loňského listopadu kvůli údajným pochybením v zakázkách.

Plán investic proto zatím nemá nemocnice hotový.

-čtk-