„Ano, je to pravda. Vůbec nechápu, kde jste to vyštrachali“ divila se kancléřka Angela Merkelová, když jí Zdravotnický deník konfrontoval s důkazy o tom, že se brzy stane výkonnou ředitelkou německé agrochemické a farmaceutické společnosti Bayer. Foto: Koláž ZD

Víme první: Angela Merkelová míří do čela Bayeru

Když spolková kancléřka na podzim oznámila, že do roku 2021 skončí v politice, média začala spekulovat, jak bude její kariéra pokračovat. Nyní už je jasno.

 

„Mám pocit, že dnes je čas začít novou kapitolu. Na příštím sjezdu CDU nebudu již kandidovat na předsedkyni strany. Čtvrté volební období je moje poslední období jako spolkové kancléřky.“ Takto Angela Merkelová hovořila koncem loňského října k novinářům, když oznamovala, že konec její politické kariéry se blíží. Současně uvedla, že o posty v Evropské unii nemá zájem.

Tím jen otevřela stavidla spekulacím, co po svém konci ve vysoké politice (v níž je od roku 2005) hodlá dělat. Letos jí sice bude už pětašedesát, ale jen málokdo si dovede představit, že se takto energická žena z ničeho nic uvelebí na kanapi a začne štupovat ponožky nebo štrikovat svetry. Jak Zdravotnický deník od dobře informovaných zdrojů z kancléřčina okolí zjistil, před časem na stole její pracovny přistála ve velké bílé obálce nabídka, která se neodmítá. Angela Merkelová se už za dva a půl roku stane prezidentkou a výkonnou ředitelkou německé agrochemické a farmaceutické společnosti Bayer.

Kde jste to vyštrachali?

Sekretariát spolkové kancléřky na dotazy Zdravotnického deníku nejprve nereagoval, později tvrdil, že jde o nepodložené fámy. Nakonec ale pod tíhou Zdravotnickým deníkem předložených důkazů zaslal stanovisko samotné Merkelové. „Ano, je to pravda. Vůbec nechápu, kde jste to vyštrachali, ale nemá smysl dále zapírat,“ uvedla kancléřka. „Ve své nové funkci chci navázat na dobrou tradici německého chemického a farmaceutického průmyslu, který svůj největší skok dopředu zaznamenal počátkem čtyřicátých let minulého století. Věřím, že mé politické zkušenosti společnosti Bayer pomohou,“ dodala. „Příchod Angely Merkelové pod naše křídla vítám,“ řekl Zdravotnickému deníku viceprezident Bayeru Gottfried Mengele, který je zároveň šéfem divize pro genovou terapii.

Zdravotnický deník ale zjistil ještě další okolnosti přestupu Merkelové z politické do byznysové sféry. Jak známo, loni v červnu byla dokončena jedna z největších akvizic v historii farmaceutického a chemického průmyslu, když americký regulátor schválil nákup amerického výrobce hnojiv a herbicidů Monsanto právě Bayerem. Že brzy bude celou skupinu řídit vysloužilá spolková kancléřka, dává konečně smysl. „Potřebovali, aby to celé přikryl někdo z bývalých vysokých německých politiků,“ svěřil se Zdravotnickému deníku bývalý velmistr jedné z pražských zednářských lóží, který si nepřál být jmenován. „Jde o součást dlouhodobě připravovaného plánu na světovládu,“ dodal.

Glyfosát v tabletách pro ovládnutí světa

Klíčovou roli v tom má sehrát právě glyfosát (u nás známý jako totální herbicid RoundUp), o jehož zákaz používání se nyní vede ve světě boj. Zatímco Evropská unie chce glyfosát úplně vymazat z mapy prostředků na hubení plevele, lidé z okolí Monsanta a Bayeru jsou pochopitelně proti. „Musíme to co nejdříve začít vyrábět jako tablety a lidem namluvit, že jde o doplněk stravy, který zlepšuje paměť a erekci. Pokud zlanaříme Merkelovou, přes lékovku to už projde ajns, cvaj,“ zní na jedné z uniklých nahrávek hovorů mezi vrcholovými manažery nově vzniklého transatlantického konglomerátu, která má Zdravotnický deník k dispozici. Onou „lékovkou“ je myšlena Evropská léková agentura, která plní funkci úřadu pro schvalování léčiv v Evropské unii. Ve skutečnosti však mají tablety obsahovat látky, které z lidí vytvoří snadno ovladatelné bytosti. Finálním stadiem pak má být společnost, kde všichni lidé pracují pro Bayer nebo Monsanto.

Jak se podařilo Zdravotnickému deníku dále zjistit, stejné plány má i Andrej Babiš a společnost Agrofert, kterou má současný premiér momentálně „zaparkovanou“ ve svěřenském fondu. „Je to kampaň, účelovka a já to odmítám,“ řekl Babiš Zdravotnickému deníku. „Podívajtě se na Faltýnka, toho můžu chtít ovládat, jak chci, ale žádný prášky na něho něfungujú,“ dodal. Předseda vlády rovněž odmítl, že by chtěl přes „svůj“ investiční fond Hartenberg postupně ovládnout další reprodukční kliniky u nás, ale i jinde ve světě. Zdravotnický deník bude další vývoj bedlivě sledovat.

Jaroslav Rušikvas

Dnes je 1. dubna 2019