Kuřáci si podle profesorky Evy Králíkové mohou za průměrný plat koupit více cigaret, než v roce 1991 a to přesto, že se cigarety zdražují a dopadají na ně větší daně. Foto: Pixabay

Finance a zdravotnictví navrhují zvýšení daní na tabák, dbají přitom na princip snižování rizik – harm reduction

Ministerstvo financí vyslyšelo volání ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha po zvyšování daní u cigaret a alkoholu, aby se snížila jejich dostupnost a negativní dopady na zdravotní stav populace. V případě tabákových výrobků vláda sleduje kromě politiky snižování dostupnosti klasických cigaret také princip snižování rizik, který představuje nový přístup v boji se závislostmi.

Ministerstvo financí oznámilo, že navrhuje zvýšení sazby spotřební daně z cigaret z 27 na 30 % u procentní části sazby a z 1,46 na 1,61 Kč/kus u pevné části sazby daně, z 2,63 na 2,90 Kč/kus u minimální části sazby daně. S tím souvisí i návrh na zvýšení spotřební daně u zahřívaných tabákových výrobků a dalších alternativ ke klasickým cigaretám, které jsou méně škodlivé pro lidské zdraví. Alternativy ke kouření, při němž dochází k hoření a má nejvíce devastující zdravotní dopady, zůstávají v nižší sazbě zdanění. Ve všech případech se ale jedná o navýšení sazby spotřební daně o 10 %. Podle národní protidrogové koordinátorky Jarmily Vedralové je tak v návrzích plně zohledněn koncept snižování rizik – tzv. harm reduction, který již několik let celosvětově prosazují lékaři – adiktologové, zabývající se bojem se závislostmi.

Kromě snahy výraznějším zvýšení konečné ceny snížit spotřebu tabáku je důvodem také nutnost harmonizace sazeb s právem EU. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) uvedla, že nyní ji Česká republika porušuje. Směrnice totiž stanovuje, že by členské státy měly mít nastavenu spotřební daň u cigaret tak, aby byla nejméně 60 % vážené průměrné maloobchodní ceny cigaret,což dnes není. „Toho dosáhneme tak, že dopočítáme daň a budeme plynule zvyšovat cenu cigaret,“ nastínila budoucnost ministryně financí.

Podle předsedkyně Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku, Evy Králíkové, která také působí v Centru pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1. Lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, si kuřáci mohou za průměrný plat koupit více cigaret, než v roce 1991 a to přesto, že se cigarety zdražují a dopadají na ně větší daně.

Zatímco v roce 1991 stály nejprodávanější cigarety 18 Kč, loni to bylo 91 korun. Ale vzhledem k výši platu si po revoluci mohli za průměrný plat koupit 218 cigaret, loni to bylo 372 kusů cigaret. „Aby se tento nepoměr vyrovnal, musela krabička cigaret stát okolo 150 korun,“ řekla Králíková.

-red-