Lékárníci musí pravost vydávaného léku ověřovat v databázi výrobců od 9. února. K chybám ale v posledních dnech docházelo u každého druhého či třetího léku. Foto: koláž ZD

Problémy systému pro ověřování léků zpomalují výdej v lékárnách

Problémy systému pro ověřování pravosti léčiv zpomalují výdej léků v lékárnách. Podle České lékárnické komory (ČLnK) byla včera dopoledne chybovost téměř 50 procent, informovala o tom na webu. Národní organizace pro ověřování pravosti léčiv (NOOL) uvedla, že situaci řeší. Odpoledne byly podle její koordinátorky Marty Šimůnkové problémy u každé třetí transakce. Lékárníci musí pravost vydávaného léku ověřovat v databázi výrobců od 9. února. Systém ale zpočátku nefungoval správně, ministerstvo zdravotnictví proto povolilo bez pokuty vydat i léky, u nichž systém hlásí chybu.

 

„Při procesu ověření v lékárnách dochází k téměř 50procentní chybovosti: přibližně u každého druhého balení léků se nedaří operaci ověření dokončit. Lékárníci, provádějící ověření nikoli při příjmu do lékárny, ale při výdeji pacientovi, hlásí chybovost ještě vyšší,“ uvedla komora. Problémy podle ní byly už minulý týden.

Problémy s ověřováním nebo pomalou reakcí systému zaznamenala NOOL včera ráno. „Noční drobná úprava systému mimo jiné posílila kapacity virtuální infrastruktury, ale problém se jeví jiný,“ uvedla organizace, která sdružuje výrobce léčiv a své zástupce v ní mají i lékárníci.

„K problému došlo dnes ráno zřejmě v důsledku změny v systému Microsoft. Od rána došlo k mírnému zlepšení. V současnosti se stále nemožnost ověření unikátního identifikátoru týká zhruba každé třetí transakce podle údajů koncových uživatelů. Na odstranění problému stále pracuje NOOL a firma Solidsoft Reply,“ sdělila odpoledne ČTK Šimůnková. Pacientů se ale problémy podle ní nedotknou, léky dostanou.

Problémy systému v únoru byly podle ní způsobené tím, že někteří výrobci do systému nenahráli všechna data. Speciální kódy musí mít léky vyrobeném po 9. únoru, léky bez nich tak budou v lékárnách ještě několik měsíců, dokud jim neskončí expirace.

Systém kontroly léčiv v celé EU podle nařízení provozují farmaceutické firmy, v Česku sdružené pod NOOL. Povinností výrobce je kódy balení do systému nahrát. Podle České asociace farmaceutických firem náklady výrobců v EU překročily miliardu eur (asi 25,8 miliardy korun). Česká lékárnická komora tvrdí, že naskenování každé krabičky je bude na nákladech na práci a pořízení nových čteček stát 640 milionů korun. Načítání každého balení bude podle komory problémem zejména v nemocnicích, některé budou muset přijmout další personál.

-čtk-