Nejvyšší průměrný plat v krajských nemocnicích pobírají lékaři v Mladé Boleslavi, a to 86.417 korun, nejnižší naopak v Příbrami - 76.835 Kč. Foto: Koláž ZD

Středočeské nemocnice s výjimkou Kladna loni skončily v plusu

Hospodaření čtyř z pěti středočeských oblastních nemocnic loni skončilo podle předběžných údajů v plusu. Výjimkou je zařízení v Kladně, které vykázalo ztrátu 76 milionů korun. Nejlépe si naopak vedla nemocnice v Kolíně, která dosáhla kladného hospodářského výsledku 15,7 milionu korun. Novinářům to dnes řekla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

 

„Musím říct, že mě to Kladno trápí velmi, ale ten dluh z minula je tam obrovský. Systém fungování není nastavený úplně ideálně a stávající pan ředitel má mnoho práce, ví o tom a my se mu snažíme pomáhat,“ uvedla hejtmanka.

Ředitelem kladenské nemocnice je od loňského listopadu Jaromír Bureš. Nahradil Petra Poloučka, který přešel do vedení pražské Nemocnice Na Homolce. Poloučkův předchůdce Vladimír Lemon byl kvůli dlouhodobému ztrátovému hospodaření odvolán. Bureš už dříve uvedl, že chce stabilizovat personální situaci a dostat nemocnici co nejdříve ze ztráty.

Příbramská a benešovská nemocnice loni podle hejtmanky hospodařily s mírným ziskem 918.000, respektive 620.000 korun. Hospodářský výsledek mladoboleslavské nemocnice by měl být 7,4 milionu Kč. „Ale uvidíme, jak to bude vypadat po očištění,“ řekla Pokorná Jermanová.

Za letošní první čtvrtletí je v černých číslech pouze nemocnice v Kolíně a ostatní zařízení jsou ve ztrátě. Podle hejtmanky jsou hospodářské výsledky nemocnic zatím horší, protože platby a vyjednávání dobíhají až v další části roku.

Hejtmanství loni do nemocnic investovalo 513 milionů korun, na provozních dotacích jim poslalo 96 milionů Kč. Letos chce oblastním nemocnicím přispět na investice 261 milionů korun a provozní dotace nebudou podle dřívějšího rozhodnutí kraje žádné. „Samozřejmě pro Kladno to bude obrovský problém, tam jsme navyšovali základní jmění, protože to jinak nešlo, ale ostatní nemocnice se drží velmi dobře,“ dodala hejtmanka.

Nejvyšší průměrný plat v krajských nemocnicích pobírají lékaři v Mladé Boleslavi, a to 86.417 korun, nejnižší naopak v Příbrami – 76.835 Kč. S průměrným výdělkem 41.615 Kč jsou nejlépe ohodnoceny zdravotní sestry v Kladně, na obrácené straně pomyslného žebříčku jsou jejich příbramské kolegyně s průměrným platem 36.867 Kč.

-čtk-