ÚOHS poprvé odhalil kartelovou dohodu díky whistleblowerovi. Foto: Flickr/Kate Ter Haar

ÚOHS odhalil kartel firem díky informaci bývalého zaměstnance

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) poprvé odhalil kartelovou dohodu díky takzvanému whistleblowerovi, tedy oznamovateli. Za dohodu uzavřenou pro výběrové řízení na ochrannou soupravu pro Zdravotnickou záchrannou službu Pardubického kraje uložil úřad pokutu 173.000 korun. ÚOHS o tom včera informoval v tiskové zprávě.

 

Zakázané dohody podle něj se dopustily společnosti Aurilla CZ a Ego Zlín. „Úřad zahájil správní řízení v dubnu 2018 na základě informací od bývalého zaměstnance společnosti Aurilla, ze kterých vyplynulo, že společnost Ego Zlín zaslala společnosti Aurilla zpracovanou předvyplněnou nabídku, kterou následně společnost Aurilla odeslala jako svoji nabídku Zdravotnické záchranné službě Pardubického kraje,“ uvedl mluvčí úřadu Martin Švanda.

Zástupci Ego Zlín využili takzvané procedury narovnání, kdy firma přizná své pochybení a ve správním řízení s úřadem spolupracuje. Za to byla firmě snížena sankce o 20 procent na 173.000 korun. Firmě Aurilla úřad pokutu neuložil, protože v současnosti neprovozuje žádnou podnikatelskou činnost a obchodní podíl v ní je předmětem dědického řízení.

„Úřad oceňuje a vítá informace od zaměstnanců soutěžitelů či jiných osob, takzvaných whistleblowerů, které mají poznatky o porušování soutěžního zákona. V současné době je rovněž na unijní úrovni připravována legislativa, která by měla využívání whistleblowerů upravit a především zajistit jejich ochranu,“ uvedl úřad v tiskové zprávě.

-čtk-