Pseodoscience Manifesto upozorňuje na to, že evropská legislativa umožňuje klamání pacientů a jejich blízkých. Foto: koláž ZD

„Alternativní medicína“ zabíjí, evropská legislativa ji ale chrání

Každý den jsou stovky tisíc pacientů v ohrožení. Jsou jim prodávány neúčinné preparáty a nabízeny nebezpečné terapie. Přesto šarlatáni zůstávají beztrestní, protože jsou chráněni evropskou legislativou. Na absurdnost situace upozorňuje Asociación para Proteger al Enfermo de Terapias Pseudocientíficas, španělská organizace zastupující pacienty poškozené „alternativní“ medicínou, zdravotníky, vědecké pracovníky a další odborníky.

 

Oběti „alternativní medicíny“ jsou konkrétní lidé s konkrétními jmény. Je mezi nimi sedmiletý Francesco Bonifazi, který onemocněl zánětem středního ucha. Jeho lékař mu ale místo antibiotik předepsal homeopatika a chlapec zemřel. Podrobněji jsme o jeho případu informovali letos v červnu (více zde). Jednadvacetiletý student fyziky Mario Rodríguez na doporučení „naturopatického specialisty“ odmítl onkologickou léčbu leukémie, včetně transplantace kostní dřeně, a místo toho se nechal „léčit přírodně“ vitamínovými preparáty a dalšími doplňky stravy. Zemřel po šesti měsících. Pětapadesátileté astmatičce Jacqueline Alderslade doporučil její homeopat, aby přestala užívat své léky, aby se konečně „uzdravila“. Její stav se brzy zhoršil, přesto však dodržovala doporučení homeopata neužívat žádné léky předepsané lékaři. Nakonec zemřela. Cameron Ayres byl teprve šestiměsíční kojenec, u něhož se objevila porucha metabolismu. Jeho rodiče jej však nechtěli svěřit do lékařské péče a místo toho důvěřovali svému homeopatovi. I toto dítě brzy na to zemřelo. Sedmapadesátiletá Victoria Waymouth zemřela podle výsledku pitvy na „akutní srdeční selhání způsobené přerušením léčby“, přesněji tato žena ukončila kardiologickou léčbu a dala přednost homeopatickým preparátům. Pětadvacetiletá onkologická pacientka Sofia Balyaykina měla před sebou dobrou prognózu na vyléčení, přesto odmítla účinnou terapii rakoviny prsu a místo se rozhodla pro údajně léčivá komáří bodnutí, která jí doporučil místní léčitel. Její stav se zhoršoval a zemřela v terminálním stádiu rakoviny. Jednasedmdesátiletého Erlinga Møllehave trápila škytavka, a tak vyhledal pomoc terapeutky provozující akupunkturu. Během sezení mu ale žena jehlou propíchla plíci a následně muž zemřel. Čtyřicetiletá Michaela Jakubczyk-Eckert onemocněla karcinomem prsu, avšak na radu léčitele brzy ukončila chemoterapii a začala se „léčit přírodně“. Její stav se zhoršoval, trpěla silnými bolestmi. Stejně tak pětačtyřicetiletá nizozemská herečka Sylvia Millecam dala přednost „přírodní léčbě“ rakoviny prsu. I ona zemřela.

Osudy těchto bohužel již zemřelých nemocných připomíná dokument Pseodoscience Manifesto, jímž chce několik organizací upozornit na nebezpečí „alternativní medicíny“ a absurdní stav, kdy jsou nejrůznější šarlatáni, kteří poskytují své služby mnohdy zoufalým pacientům, chráněni evropskou legislativou. Za dokumentem stojí několik španělských organizací: Asociación para Proteger al Enfermo de Terapias Pseudocientíficas (APETP) zastupující pacienty poškozené „alternativní medicínou“, zdravotníky, vědecké pracovníky a další odborníky, Sociedad para el Avance del Pensamiento Crítico, společnost pro kritické myšlení, El Círculo Escéptico, skeptický kruh, Farmaciencia, farmaceutická asociace požadující vědecké důkazy a Red UNE, organizace pomáhající obětem sekt a nebezpečných náboženských hnutí.

Veřejné zdraví má dost problémů i bez šarlatánů

Pseodoscience Manifesto upozorňuje na to, že evropská legislativa umožňuje klamání pacientů a jejich blízkých. Konkrétně se jedná o direktivu Evropského parlamentu 2001/83/CE udělující homeopatikům de iure status léků, ačkoliv de facto žádnými léky nejsou. „Vlivná lobby získala příležitost definovat, co je lék, a nyní prodává cukr nemocným lidem. Přesvědčuje je, že se takto mohou uzdravit nebo zlepšit své zdraví,“ stojí v manifestu s tím, že právě legislativní výjimka pro homeopatika, jenž umožňuje přípravky bez obsahu účinné látky a bez jakýchkoliv klinických studií o bezpečnosti a účinnosti označovat jako léky, ve skutečnosti zabíjí nemocné. Ti jsou klamáni nadějí, že se léčí.

„Evropa musí zastavit nejen propagaci homeopatie, ale také aktivně bojovat za vymýcení podvodů v oblasti veřejného zdraví zahrnující více než 150 různých pseudo-vědeckých praktik. Podle nejnovějších výzkumů v loňském roce využilo některou z „alternativních terapií“ 25,9 procenta evropských občanů. Jinými slovy 192 milionů Evropanů bylo oklamáno,“ shrnuje dokument s odkazem na zjištění studie publikované v Scandinavian Journal of Public Health, podle níž vyhledávání „alternativní medicíny“ znamená ohrožení pro veřejné zdraví. Konkrétně v Česku pak tyto služby za posledních 12 měsíců využilo 25 procent populace a v sousedním Německu dokonce 39,5 procenta obyvatel. „Evropa čelí velmi vážným problémům v oblasti veřejného zdraví. Nadužívání léků, multirezistentní bakterie či finanční obtíže veřejných systémů zdravotnictví jsou samy o sobě dostatečně závažné, a tak není potřeba k nim přidávat ještě různé guru, falešné zdravotníky nebo dokonce kvalifikované lékaře, kteří tvrdí, že dokáží vyléčit jakékoliv onemocnění pomocí manipulací s čakrami, nutí lidi pojídat cukr nebo využívají „kvantové frekvence“,“ varuje manifest.

Svobodná volba léčby? Ne, možnost lhát nemocným

Dokument se věnuje také častému argumentu, že pacienti mají právo svobodně si vybrat, jakým způsobem se budou léčit, tedy i mají mít možnost zvolit si „alternativu“. „Podle Článku 25 Všeobecné deklarace lidských práv má každý člověk právo na lékařskou péči. Lhát pacientům za účelem prodeje neúčinných produktů, které je mohou zabít, je porušením práva na pravdivé informace. Obdobně má pacient právo na základě poskytnutých informací odmítnout léčbu. Ale nikdo nemá právo lhát, aby dosáhl zisku na úkor zdraví nebo života druhého. Pouze ve světě, kde bychom považovali lhaní za etické, můžeme dovolit, aby homeopatie nebo jiné pseudovědecké terapie byly nabízeny pacientům,“ konstatuje společné prohlášení několika organizací. Tyto nepravdivé a zavádějící informace pak mohou vést k tomu, že nemocní, včetně těch, kteří mají před sebou dobrou prognózu na vyléčení, odmítnou zdravotní péči. V „lepším“ případě u nich dojde pouze ke zpoždění v zahájení léčby, v tom horším přímo k poškození jejich zdraví a někdy i s následkem smrti.

Příkladem konkrétní a bohužel běžné lži, která vede k tomu, že nemocní opouští léčbu, jejíž účinnost byla spolehlivě prokázána dostatečným množstvím důkazů, je strašení nejrůznějších terapeutů před vedlejšími účinky léčby a nabízení „přírodní terapie“. Ale i ta sama o sobě může být nebezpečná. Týká se to mimo jiné různých preparátů „tradiční čínské medicíny“. Studie publikovaná v roce 2016 v žurnálu Toxicological & Environmental Chemistry ale ukázala, že tyto přípravky běžně obsahují těžké kovy, jako arsen a rtuť, a jejich složení není prakticky vůbec kontrolováno. Podrobněji jsme o výsledcích této studie a dalších analýz zaměřených na směsi „tradiční čínské medicíny“ informovali zde.

Pacienti také od šarlatánů dostávají řadu slibů o tom, že právě jejich „léčebné“ metody je uzdraví a pomohou jim zvládnout zdravotní problémy. Jenže nejrůznější terapeuti nenabízí obvykle nic víc než jen falešné sliby. „V zájmu našich pacientů bychom měli považovat jakýkoliv zásah za neúčinný, dokud nebudeme mít dostatečné důkazy o opaku. Stejně tak musí být každá terapie považována za nebezpečnou, dokud nebudeme mít data o tom, že škodlivá není,“ varoval v minulosti profesor Edzard Ernst, který na britské University of Exeter založil pracoviště specializující se na výzkum „celostní a alternativní medicíny“. Podle něj právě opatrnost, nikoliv optimismus a nadšení, je na místě, pokud se do oblasti medicíny a péče o lidské zdraví dostávají různé „alternativní“ metody. Více o neetickém přístupu šarlatánů jsme psali v roce 2017 (více zde).

Evropa se bojí dezinformací, ale ty o zdraví podceňuje

Signatáři dokumentu Pseudomedicine Manifesto upozorňují, že je nadále nepřijatelné, aby evropské zákony umožňovaly „zkreslování vědeckých faktů“ a podvádění nemocných: „Musí být přijata opatření k zastavení pseudoterapií, které nejsou neškodné a mají na svědomí tisíce poškozených lidí. Evropa musí usilovat o vytvoření právních předpisů, které pomohou tento problém zastavit.“ Podle zapojených organizací se Evropa dostala do situace, kdy jsou homeopatie, reiki, akupunktura, irisdiagnostika a mnohé další pseudovědecké terapie běžně nabízeny a jejich obliba roste. „Evropa se obává dezinformací, ale zároveň ochrana před jedním z nejnebezpečnějších typů, dezinformací na poli zdraví, není soudržná. Proto lidé, kteří podepisují tento manifest, vyzývají vlády evropských zemí, aby ukončily problém, který už stál mnoho životů,“ shrnují své požadavky signatáři dokumentu.

Ludmila Hamplová