V kauze VZP a IZIP byli obviněni dva lidé - bývalý ředitel firmy Jiří Pašek a bývalý zaměstnanec pojišťovny. Podle vyšetřovatelů podepsali Pašek a exředitel VZP Pavel Horák, jehož stíhání bylo v květnu zastaveno, smlouvu v hodnotě zhruba půl miliardy korun na nábor nových pojištěnců bez vypsání veřejné soutěže. Foto: Wikipedie

V kauze náborové smlouvy pro VZP obžaloval žalobce dva lidi

Státní zástupce obžaloval dva lidi v kauze Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) a firmy IZIP. Uvedla to včera Česká televize, podle které jde o bývalého ředitele firmy Jiřího Paška a jednoho bývalého zaměstnance pojišťovny, který se později stal zástupcem obchodní společnosti spolupracující s IZIP. Za zpronevěru hrozí dvojici až deset let vězení. Případem se bude zabývat pražský městský soud.

 

Podle vyšetřovatelů podepsali Pašek a exředitel VZP Pavel Horák, jehož stíhání bylo v květnu zastaveno, smlouvu v hodnotě zhruba půl miliardy korun na nábor nových pojištěnců bez vypsání veřejné soutěže. Na základě smlouvy vyplatila pojišťovna mezi lety 2009 a 2011 firmě 553,5 milionu, uvedla ČT.

Horák s Paškem byli z pletich původně obviněni už v roce 2013, a to kvůli tomu, že půlmiliardovou smlouvu na nábor nových klientů uzavřeli bez veřejné soutěže. Nejvyšší státní zastupitelství stíhání dvojice ale poté zastavilo jako předčasné. Policie je spolu s dalšími třemi lidmi znovu obvinila v lednu 2017, dva z nich ale už tehdy uspěli se stížností u Nejvyššího státního zastupitelství, a žalobce jejich stíhání zastavil. V květnu pak podle ČT bylo zastaveno stíhání Horáka, který byl obviněn z pletich při veřejné soutěži.

Součástí projektu IZIP byly vedle informací o zdraví pojištěnců VZP v elektronických zdravotních knížkách také služby pro komunikaci s plátci pojistného a institucemi. Projekt se ale nepodařilo plošně rozšířit. Za služby vydala VZP firmě IZIP za 12 let zhruba dvě miliardy korun. V roce 2012 VZP vypověděla smlouvu na zdravotní knížky a o tři roky později i smlouvu na provoz portálu. Koncem roku 2015 nahradila pojišťovna portál IZIP novým systémem VZP Point. Podle dřívějšího vyjádření státního zástupce mohli obvinění svým jednáním obstarat firmě IZIP neoprávněný prospěch 162 milionů korun.

-čtk-