Ve spádové oblasti Lužické nemocnice žije zhruba 55.000 obyvatel. Do dalších nejbližších nemocnic v České Lípě a Děčíně to mají obyvatelé Rumburka a okolí kolem 40 kilometrů.ˇFoto: Wikimedia

Lidé ze Šluknovského výběžku demonstrovali za záchranu nemocnice

Obyvatelé Šluknovského výběžku přijeli včera do Ústí nad Labem na demonstraci podpořit záchranu Lužické nemocnice v Rumburku. Lidé se obávají zrušení zdravotní péče v případě, že se zadlužené zdravotnické zařízení ocitne v insolvenci. Vinu za situaci demonstranti přikládali zejména špatné úhradové vyhlášce. Požadovali, aby městskou nemocnici převzala Krajská zdravotní, která spravuje pět nemocnic v Ústeckém kraji.

 

Do Ústí nad Labem se vypravilo víc než 200 lidí. Sešli se v 15:00 na Lidickém náměstí, odkud se po krátkém projevu vydali s transparenty v ruce a za doprovodu policie před krajský úřad, kde před vchod položili krabice ve tvaru rakví. Pochod doprovázelo řinčení poklic, zvuky řehtaček a pískot.

Nikdo z politické reprezentace kraje s demonstranty nepromluvil. Organizátor protestu Martin Horák řekl, že není na krajském úřadě nikdo, kdo by chtěl účastníky demonstrace slyšet. „Je zbytečné chodit dovnitř,“ řekl, aby uklidnil hlouček, který vyzýval ke vstupu do budovy.

Primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení Lužické nemocnice Jan Bělič v proslovu uvedl, že za situaci může hlavně špatná úhradová vyhláška. O záchranu nemocnice pak halasně požádali všichni účastníci akce, která skončila krátce před 17:00.

Rumburská nemocnice má ztrátu přes 50 milionů korun. Pokud ji město neuhradí, hrozí nemocnici insolvence. O její budoucnosti rozhodnou zastupitelé v úterý. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pátek na schůzce se starosty ze Šluknovského výběžku řekl, že Lužickou nemocnici s poliklinikou musí převzít Krajská zdravotní. Bez zachování nemocnice není možné ve výběžku zajistit akutní zdravotní péči.

Ve spádové oblasti Lužické nemocnice žije zhruba 55.000 obyvatel. Do dalších nejbližších nemocnic v České Lípě a Děčíně to mají obyvatelé Rumburka a okolí kolem 40 kilometrů.

Rumburk je stoprocentním vlastníkem Lužické nemocnice a za posledních 15 let do ní investoval zhruba 200 milionů korun. V loňském roce bylo v Rumburku hospitalizováno 5260 pacientů, dalších bezmála 33.000 ošetřily ambulance.

-čtk-