Lékař a ekonom Scott Gottlieb přestoupil ze státních služeb velice záhy do soukromého sektoru, a to z funkce komisaře FDA téměř rovnou do vedení Pfizeru. Foto: Wikimedia

Přestup roku? Bývalý komisař amerického FDA jde do vedení Pfizeru

Scott Gottlieb, bývalý komisař Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) přijal nabídku farmaceutického gigantu Pfizer na místo ve vedení firmy. Není první ani poslední, kdo přešel na druhou stranu barikády.

 

Sedmačtyřicetiletý vystudovaný lékař a také investor nastupuje do vrcholového managementu s okamžitou platností. Jako člen vedení Pfizeru bude mimo jiné zasedat ve dvou výborech, a to pro vědu a technologie a ve výboru pro regulace. Gottlieb se svého mandátu ve FDA vzdal teprve letos v dubnu, tedy po necelých dvou letech. Podle portálu Businessinsider tak učinil proto, že chtěl více času trávit se svou rodinou.

Pfizer se raduje

Jeho působení v Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv je ve Spojených státech hodnoceno vesměs pozitivně. Portál CNBC.com například zmiňuje, že se Gottliebovi podařilo správným směrem posunout politiku v oblasti léků na předpis nebo také urychlit schvalování generických a biosimilárních léků a dalších lacinějších verzí biologických léčiv, a tím ušetřit americkému zdravotnictví nemalé prostředky. Podařilo se mu také prosadit regulaci tabákových výrobků a zasazoval se o to, aby elektronické cigarety nebyly volně prodejné mladistvým.

„Jsme šťastní, že se doktor Gottlieb k Pfizeru připojil a stane se součástí představenstva,“ uvedl v tiskové zprávě Pfizeru Ian Read, někdejší výkonný ředitel společnosti a současný předseda jejího představenstva. „Scottova odbornost v oblasti zdravotní péče, veřejné politiky a zkušenosti z celého farmaceutického sektoru budou cenným aktivem naší firmy,“ dodal Read. Představenstvo podle Reada získá nezbytnou vyváženost zkušeností, kompetentnosti a perspektivy.

Lékař i ekonom

Scott Gottlieb se narodil 11. června 1972 ve městě East Brunswick v americkém státě New Jersey. K medicíně měl blízko již od dětství, jeho otec byl psychiatr. Nicméně zpočátku to vypadalo, že se bude věnovat ekonomii, neboť z ní získal bakalářský titul na Wesleyanské univerzitě v Connecticutu. Poté pracoval jako investiční analytik v bance Alex Brown & Sonst v Baltimore, kde se zaměřoval na zdravotnictví. Začal navštěvovat zdravotnickou školu Icahn School of Medicine v Mount Sinai, kde získal lékařský titul.

Jeho profesní kariéra je s Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv spojena poměrně bohatě. S FDA totiž spolupracoval v letech 2002 a 2003 a potom mezi lety 2005 a 2007 jako poradce, později se stal ředitelem pro zdravotnickou politiku. Poté vykonával lékařskou praxi v newyorské univerzitní Tischově nemocnici.

Vedle toho ale nezapomněl ani na své ekonomické vzdělání a stal se partnerem v jednom z největších investičních fondů světa, které se zaměřují na takzvaný venture (rizikový) kapitál, a to v New Enterprise Associates. Zde setrval až do svého jmenování komisařem FDA v květnu roku 2017. Po necelých dvou letech na svou funkci rezignoval a svým spojením s Pfizerem se vrací do soukromého sektoru.

Kariéra u farmaceutických firem? Nic nového

Scott Gottlieb ale není zdaleka prvním a zřejmě ani posledním komisařem FDA, který ze svého úřadu zamířil do některé z farmaceutických firem. Předchozí přestupy se však odehrály až poté, co komisařům skončilo jejich řádné funkční období. Také Pfizer je dosud největší farmaceutická společnost, do které kdy jaký komisař FDA nastoupil.

Portál Biopharmadrive.com zmiňuje Margaret Hamburgovou, která v minulém roce přešla ke společnosti Alnylam Pharmaceuticals. Učinila tak až tři roky poté, co skončila na pozici komisařky FDA. Do této funkce byla nominována v březnu 2009 prezidentem Barackem Obamou a ve funkci vydržela šest let.

Také Mark McClellan, který byl komisařem FDA mezi lety 2002 a 2004, je dnes zaměstnán farmaceutickou společností. Od roku 2013 je členem představenstva skupiny Johnson & Johnson. Do privátního farmaceutického sektoru však na rozdíl od Gottlieba nastoupil až skoro deset let poté, co sloužil v FDA. Naopak jediný bývalý komisař FDA, který svou kariéru po odchodu z tohoto úřadu nespojil s nějakým farmaceutickým gigantem, je David Kessler, jenž FDA vedl v letech 1990 až 1997.

Petr Musil