Lužická nemocnice zajišťuje zdravotní péči pro celý Šluknovský výběžek, tedy zhruba pro 55.000 obyvatel. Foto: Nemrum.cz

Soud zahájil insolvenční řízení se zadluženou Lužickou nemocnicí

Krajský soud v Ústí nad Labem včera zahájil insolvenční řízení s Lužickou nemocnicí. Zadlužené zdravotnické zařízení je v platební neschopnosti. Ředitel nemocnice Petr Dubravec ČTK řekl, že chod nemocnice je zatím zajištěn, zaměstnanci chodí do práce, pacienti jsou ošetřováni.

 

Mezi největší věřitele nemocnice patří pojišťovny. Celková ztráta nemocnice, která je majetkem města Rumburk, je podle dat zveřejněných v insolvenčním rejstříku přes 70 milionů korun. Nemocnice zaměstnává na plný úvazek 231 lidí.

Soud nyní vyzval věřitele, aby přihlásili své pohledávky. Vedení nemocnice, které podalo návrh na insolvenci a návrh na prohlášení konkurzu, dnes zveřejnilo na webu tiskové prohlášení, v němž popisuje situaci. Rumburští zastupitelé minulý týden odmítli uhradit ztrátu nemocnice za loňský rok 52 milionů korun a neschválili finanční plán na letošní rok, jenž počítal se ztrátou 47 milionů korun.

Chod nemocnice je zatím podle ředitele zajištěn. „Kompetence budeme plnit do jmenování insolvenčního správce,“ uvedl Dubravec. „Smekám před zaměstnanci, kteří chodí do práce, pečují o pacienty, žádný exces se zatím nestal,“ zdůraznil. Dodal, že počet výkonů v nemocnici v souvislosti s turistickou sezonou v Českém Švýcarsku nyní stoupl. „Zaměstnanci zatím vyčekávají, jak dopadne další jednání, vědí, že jsem schopni pokrýt výplaty za červenec ve výši zhruba šedesáti až sedmdesáti procent,“ uvedl.

Převzít nemocnici by mohla společnost Krajská zdravotní, kterou vlastní Ústecký kraj a jež spravuje pět krajských nemocnic. Zástupci KZ se příští týden sejdou se zástupci Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) a ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO). Ministr už dříve uvedl, že je nutné, aby KZ převzala nemocnici. KZ se chce rozhodnout teprve poté, co bude znát výsledky auditu.

Lužická nemocnice a poliklinika poskytuje zdravotní péči pro 55.000 obyvatel Šluknovského výběžku. Do nejbližší nemocnice na českém území to mají lidé z pohraničního Rumburku 45 kilometrů.

-čtk-