FDA varuje před produkty pod názvem Miracle nebo Master Mineral Solution či jinými výrobky z chloritanu sodného, které jsou prezentovány jako lék. Konzumenti těchto přípravků ale ve finále požívají bělidlo. Foto: FDA

Bělidlo už je postrachem i v USA. FDA varuje před jeho konzumací

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) vydává upozornění, aby lidé nekonzumovali prostředky obsahující bělidlo. Reaguje tak na lživé informace kolující po internetu, které vydávají tyto výrobky za léky na HIV, autismus a další choroby. Ve skutečnosti však produkty prezentované jako zázračný lék nejsou nic jiného než oxid chloričitý či chloritan sodný, tedy bělidla, jejichž konzumace může poškodit zdraví nebo dokonce stát život.

 

Agentura FDA byla tento týden nucena znovu se zapojit do on-line boje proti dezinformacím. Přiměl ji k tomu prodej bělicích roztoků vydávaných za lék na autismus, rakovinu, HIV a jiné nemoci. Jde tak zatím o poslední případ, kdy musela regulační autorita zasáhnout vědeckými argumenty proti informacím šířeným na internetu, který často slouží jako platforma pro pochybné zdravotní rady a nepodložená tvrzení o zázračné léčbě. Již dříve přitom FDA vydala stanovisko ohledně „krutého klamání“ týkajícího se domnělé léčby rakoviny, „nebezpečného podvodu“ ohledně produktů na hubnutí z včelího pylu či proklamací souvisejících s doplňky stravy, které údajně měly léčit otřes mozku.

V pondělním prohlášení FDA varuje před výrobky prodávané pod názvy Miracle Mineral Solution, Master Mineral Solution, Miracle Mineral Supplement, MMS, Chlorine Dioxide (CD) Protocol a Water Purification Solution (WPS). Když se tyto přípravky použijí dle návodu, stává se z nich silná chemikálie používaná jako bělidlo. Nejde přitom zdaleka o americkou „specialitu“ – jak jsme dříve informovali ve Zdravotnickém deníku, i v Česku se pití bělidla šíří jako doporučovaný lék na odčervení ve skupinách, které se domnívají, že příčinou většiny chorob je zamoření parazity (více zde).

„Jestliže pijete „Miracle” or “Master” Mineral Solution či jiné produkty z chloritanu sodného, okamžitě přestaňte. FDA obdržela řadu hlášení ohledně těchto produktů, které jsou na internetu prodávány jako léky, kvůli následkům, jež konzumentům způsobily,“ uvádí FDA v prohlášení s tím, že před podobnými výrobky varovala už v roce 2010, jenže jsou stále propagovány na sociálních médiích a prodávány on-line řadou nezávislých distributorů. Úřad proto apeluje, aby lidé tyto produkty nekupovali.

Otrava jako průkaz účinku

Webové stránky propagující tyto podvodné prostředky uvádějí, že jde o 28 procentní chloritan sodný v destilované vodě. Návod uživatele instruuje, aby výrobek před konzumací smíchali s kyselinou citrónovou, tedy například s citrónkou nebo limetkovým džusem. Mnohdy je chloritan sodný rovnou prodáván s „aktivátorem“ v podobě kyseliny citrónové. Jenže když se tato kyselina do chloritanu přidá, je výsledkem oxid chloričitý, tedy silné bělidlo. Jak oxid chloričitý, tak chloritan sodný jsou zároveň aktivními složkami dezinfekčních prostředků a mají další průmyslová použití. Rozhodně tedy nejsou určeny k tomu, aby je lidé konzumovali.

„Někteří distributoři uvádějí lživá a nebezpečná tvrzení ohledně toho, že Miracle Mineral Supplement smíchaný s kyselinou citronovou působí jako antimikrobiální, antivirotický a antibiotický roztok, který léčí autismus, rakovinu, HIV/AIDS, hepatitidu, chřipku a další nemoci. Jenže FDA nemá informace o žádném výzkumu, který by prokazoval, že jsou tyto produkty bezpečné či efektivní při léčbě jakékoliv choroby. Užívání těchto produktů může způsobit, že oddálíte léčbu, která je bezpečná a efektivní. Sečteno a podtrženo: produkty z chloritanu sodného jsou nebezpečné a vy ani vaše rodina byste je neměli užívat,“ zdůrazňuje v prohlášení FDA. „Požití těchto produktů je stejné jako pití bělidla. Konzumenti by tyto produkty neměli používat a rodiče by je z žádného důvodu neměli podávat svým dětem,“ apeluje podle New York Times Ned Sharpless z FDA.

Pití produktů s oxidem chloričitým může způsobit nevolnost, zvracení, průjem a symptomy závažné dehydratace. „Etikety na některých výrobcích uvádějí, že zvracení a průjem jsou po požití běžné a dokonce trvají na tom, že jsou tyto reakce důkazem fungování přípravku. Toto tvrzení je falešné. Navíc obecně platí, že čím je produkt koncentrovanější, tím jsou reakce závažnější. FDA obdržela hlášení o konzumentech, které po vypití těchto výrobků postihlo těžké zvracení, závažný průjem, nebezpečně nízký krevní tlak způsobený dehydratací a akutní selhání jater,“ vypočítává FDA.

Podvodníci jsou vždy o krok vepředu

Během posledních pěti let zaznamenala americká centra pro kontrolu otrav 16 521 případů otrav oxidem chloričitým, přičemž nejméně 50 případů bylo život ohrožujících a minimálně osm lidí zemřelo. FDA pak dostala hlášení přinejmenším o dvacítce lidí, kteří se otrávili Miracle Mineral Solution či podobnými produkty, a minimálně sedm lidí zemřelo (dva v roce 2018 a po jednom v letech 2017, 2014, 2013, 2011 a 2009). Problém je však zřejmě mnohem větší. Zdaleka ne každý, kdo se roztokem otráví, to nahlásí – koneckonců etikety tvrdí, že jde o reakci dokazující účinek.

„Jde o vzácnou otravu a lidé se mohou obávat toho, že budou odsuzováni. Všechna data jsou podhlášená, protože vždy se někdo musí rozhodnout zavolat do toxikologického centra nebo provést hlášení na FDA,“ vysvětluje toxikoložka a ředitelka Národního toxikologického centra ve Washingtonu Kelly Johnson-Arborová.

FDA chce nyní vysledovat společnosti, které podvodné přípravky prodávají, a přijmout adekvátní opatření. Například v roce 2015 tak porota ve státě Washington seznala vinným Louise Daniela Smitha z toho, že prodával průmyslové bělidlo jako zázračný lék. Úřad také varoval a zasáhl proti společnostem propagujícím jiné produkty vydávající se za léky na autismus, mezi nimiž byly čisticí prostředky, detoxifikační koupele či hyperbarická kyslíková terapie.

„Bohužel je tu celá řada internetových skupin, které šíří dezinformace o autismu. Může jít o vcelku neškodná doporučení ohledně diety, pro kterou nejsou důkazy, až po „zázračné léky“ obnášející značné riziko,“ podotýká Thomas W. Frazier z pacientské organizace Autism Speaks.

„Léčba“ bělidlem se objevila poprvé skoro před dvěma desítkami let, kdy s ní přišel bývalý scientolog Jim Humble. V roce 2012 ji pak začala v souvislosti s autismem propagovat bývalá realitní agentka Kerri Riverová, která o ní dokonce napsala knihu Healing the Symptoms Known as Autism, v níž doporučuje autistickým dětem pít a koupat se v oxidu chloričitém. Publikaci naštěstí nyní Amazon spolu s další podobnou zakázal a také YouTube a Facebook mažou účty a příspěvky propagující oxid chloričitý jako léčbu.

Dezinformace na internetu však zůstávají problém pro FDA, která se snaží blokovat distributory neschválených přípravků prodávaných jako zázračné léky na vše. „Tito lidé se umí hýbat neuvěřitelně rychle. Vytvoří webovou stránku rychleji, než FDA stihne zareagovat a zastavit ji,“ dodává prezident neziskové organizace Centrum pro vědu ve veřejném zájmu Peter Lurie.

-mk-