Lékařům kraj nabízí jako náborový příspěvek 400.000 korun, zdravotním sestrám a dalšímu personálu 150.000 korun. Foto: koláž ZD

Karlovarský kraj rozdělil na nábor zdravotníků 17 milionů korun

Karlovarský kraj rozdělil letos na náborové příspěvky pro lékaře, sestry a další pracovníky v krajských nemocnicích 17 milionů korun. Do nemocnic v Karlových Varech, Chebu, Ostrově a Sokolově díky tomu přišlo 67 nových zaměstnanců. V programu bude kraj pokračovat i příští rok, řekl novinářům krajský radní Jan Bureš (ODS).

 

„My jsme v letošním roce už vyčerpali všechny prostředky, které jsme měli k dispozici, což bylo 17 milionů korun. Na příští rok budeme žádat rozpočet kraje o sedm milionů korun, abychom v tomto programu mohli pokračovat. Budeme pokračovat už jen na vybraná oddělení, kde je personální nouze největší a která jsou pro chod nemocnic důležitá,“ řekl.

Náborové příspěvky kraj rozdělil mezi 19 lékařů, 36 zdravotních sester a 12 nelékařských pracovníků, jako jsou fyzioterapeuti nebo laboranti. Převážná část z nich, celkem 41, pracuje v nemocnici v Karlových Varech a dalších 13 v Sokolově, sedm v Chebu a šest v Ostrově.

Lékařům kraj nabízí jako náborový příspěvek 400.000 korun, zdravotním sestrám a dalšímu personálu 150.000 korun. Zatímco letos ještě měli šanci získat tento příspěvek pracovníci na všech odděleních, příští rok už budou přidělovány příspěvky jen na vybraná oddělení. Nejvíce lékaři v kraji chybí například na plicním oddělení, neurologii nebo chebském ARO.

-čtk-