Podle obchodního náměstka olomoucké fakultní nemocnice Čeňka Merty, který je iniciátorem, odborným garantem a moderátorem akce věnované veřejným zakázkám, má letošní ročník konference mimo jiné odbourat veřejně šířený mýtus, že se ve zdravotnictví nesoutěží. Foto: FN Olomouc

Konference o veřejných zakázkách vyvrací mýtus, že se ve zdravotnictví nesoutěží

Veřejné zakázky jsou dnes běžnou součástí fungování nemocnic. Vypsat ale výběrové řízení tak, aby zařízení skutečně vysoutěžilo to, co chce, aniž by věc zkomplikoval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), není snadné. Sdílení dobré praxe, radám, čeho se vyvarovat, i aktuální situaci v oblasti nemocničních nákupů se proto již počtvrté věnovala konference Veřejné zakázky ve zdravotnictví, kterou uspořádala FN Olomouc.

 

Čtyři desítky přednášejících a více než tři stovky účastníků přivítal čtvrtý ročník konference Veřejné zakázky ve zdravotnictví, který se konal 11. a 12. září v Olomouci. Odbornou akci určenou zástupcům státních a kontrolních institucí, poskytovatelům zdravotní péče, dodavatelům a účastníkům tendrů pořádala Fakultní nemocnice Olomouc pod záštitou Ministerstva zdravotnictví ČR.

„Dodržování naší a evropské legislativy v oblasti veřejných zakázek je jedním z rizikových míst v činnosti zejména přímo řízených organizací ve zdravotnictví,“ konstatuje ředitel FN Olomouc profesor Roman Havlík.

Podle obchodního náměstka olomoucké fakultní nemocnice Čeňka Merty, který je iniciátorem, odborným garantem a moderátorem akce, měl letošní ročník konference za úkol mimo jiné odbourat veřejně šířený mýtus, že se ve zdravotnictví nesoutěží. „Rozhodně není pravdou, že by se ve zdravotnictví nesoutěžilo. Vždyť jen v pěti přímo řízených organizacích, jimiž jsou fakultní nemocnice v Plzni, Ostravě, Hradci Králové a Olomouci a Masarykův onkologický ústav Brno, byly v loňském roce realizovány veřejné zakázky malého rozsahu v hodnotě 371 milionů korun a otevřená řízení za více než sedm miliard. Veřejné zakázky přitom nejsou prací pro jednotlivce, vždy jde o týmovou práci a náročný proces, kdy příprava veřejných zakázek malého rozsahu trvá v průměru 48 dnů a 121 dnů u otevřených řízení,“ zdůrazňuje Merta.

Náměstek ministra zdravotnictví Filip Vrubel zároveň připomíná, že v oblasti veřejných zakázek ministerstvo vystupuje nejen jako regulátor, ale i jako regulovaný subjekt. „I my se totiž aktivně účastníme veřejných zakázek a sami soutěžíme. Tato konference by měla prokázat, že ve zdravotnictví umíme dělat veřejné zakázky transparentně, ale také efektivně,“ říká Filip Vrubel. Podle něj ministerstvo sice trvá na transparentnosti veřejných zakázek, ta ale musí mít smysl. „Jistě si všichni pamatujeme řadu mediálních kauz, které úplně vyšuměly, protože se ukázalo, že neměly reálný základ,“ dodává.

Nákupům léků, zdravotnického materiálu či služeb nemocnicemi se budeme podrobně věnovat v nadcházejících vydáních ZD. 

-TZ FN Olomouc, mk-