Ivana Urešová dosud vedla nemocnici v Náchodě, předtím šéfovala Pardubické nemocnici. Foto: pardubice.nempk.cz

Nemocnice hradeckého kraje od února povede Ivana Urešová

Novou předsedkyní představenstva Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje by měla být od 1. února 2020 Ivana Urešová, která je nyní statutární ředitelkou Oblastní nemocnice Náchod. V čele holdingu, který zaštiťuje činnost čtyř nemocnic, by měla vystřídat Mariana Tomášika, jenž holding vede od začátku letošního roku. Nový ředitel nemocnice Náchod by měl být znám do konce října. Se záměrem personálních změn včera radní kraje seznámil náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09).

 

„Paní ředitelka se velmi osvědčila při stabilizaci nejsložitější části krajského zdravotnictví – nemocnice v Náchodě. Z tohoto důvodu ji bude svěřena odpovědnost za síť všech krajských nemocnic,“ uvedl Cabicar k přesunu Urešové do čela holdingu. Největší krajská nemocnice v Náchodě loni snížila ztrátu na 30 milionů korun z propadu 60 milionů v roce 2017.

Naopak kritický názor na práci Urešové v čele náchodské nemocnice v minulosti vyjádřili hejtman Jiří Štěpán (ČSSD) i jeho první náměstek Martin Červíček (ODS). Oba se například letos v lednu vyslovili pro výměnu Urešové v čele nemocnice. Pro odvolání Urešové, která nemocnici Náchod řídí od srpna roku 2017, se nedávno v regionální MF Dnes vyslovil náchodský starosta Jan Birke (ČSSD).

Rada kraje personální změny ve vedení krajského zdravotnictví vzala na vědomí. Zároveň členové rady jednomyslně potvrdili gesční odpovědnost a pravomoc náměstka Cabicara v oblasti zdravotnictví s tím, že se zdrží jakéhokoli zasahování do výběru a jmenování nového ředitele nemocnice Náchod.

Pod Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje spadají nemocnice v Jičíně, Trutnově, Náchodě a ve Dvoře Králové nad Labem. Vlastníkem holdingu je Královéhradecký kraj. Loni nemocnice snížily souhrnnou ztrátu na zhruba 30 milionů korun z předloňského minusu 69,6 milionu. Celkové výnosy nemocnic loni vzrostly o desetinu na 2,9 miliardy korun. Dotace nemocnicím z krajského rozpočtu loni činila 236 milionů korun a meziročně se zvýšila o 46 milionů korun.

Nemocnice a Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje řídí jedno sedmičlenné představenstvo, jehož členy jsou i čtyři ředitelé nemocnic. Každou nemocnici vede statutární ředitel a správní rada nemocnice. Správní rady jednotlivých nemocnic tvoří členové představenstva zdravotnického holdingu, vyjma ředitele dané nemocnice. Dozorčí rada holdingu je šestičlenná a v jejím čele stojí Cabicar. Dozorčí rada holdingu volí a odvolává členy představenstva. Valnou hromadou holdingu je rada kraje.

-čtk-