FN Královské Vinohrady. Foto: Wikipedie

Zájem vést Vinohradskou nemocnici v Praze má osm přihlášených

Zájem vést Fakultní nemocnici Královské Vinohrady v Praze má osm lidí přihlášených do výběrového řízení na ředitele. Počet zájemců včera ČTK sdělila mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová. Vítěz by měl do čela nemocnice nastoupit od října, kdy končí dosavadní šéf Robert Grill, který odchází na vlastní žádost.

 

Od nástupu ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) v prosinci 2017 se vyměnili ředitelé šesti z osmi pražských nemocnic. K personálním změnám došlo i ve fakultních nemocnicích v Brně nebo v Ostravě.

Odchod Grilla ministerstvo oznámilo na konci května. Nemocnici vedl od roku 2016 po odvolaném řediteli Marku Zemanovi. Ten skončil poté, co ohlásil předpokládanou ztrátu nemocnice 300 milionů korun. Po něm půl roku vedla provizorně nemocnici Andrea Vrbovská, pozdější ředitelka Nemocnice Na Bulovce, kde musela loni skončit kvůli spojení s kauzou obviněného severočeského podnikatele Tomáše Horáčka. Policie ji obvinila kvůli zadávání veřejných zakázek.

FNKV je jedna z deseti českých fakultních nemocnic. Za poslední dva roky v nich ve funkci ředitele skončili kromě ředitele Královských Vinohrad také ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice a někdejší ministryně zdravotnictví Dana Jurásková a ředitel ostravské nemocnice a také další bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Na vlastní žádost pak odchází i šéf brněnské Fakultní nemocnice U Svaté Anny Martin Pavlík. Výběrové řízení na jeho nástupce muselo ministerstvo opakovat, protože komise doporučila exposlance Michala Pohanku, kterého ministr nejmenoval. Druhé řízení vyhrál Vlastimil Vajdák, který zařízení vede od srpna.

-čtk-