Pokud existují alespoň čtyři přípravky se stejnou účinnou látkou, netrápí pacienty výpadky dodávek. Foto: publicdomainpictures.net

Asociace: Dostupnost léčiv zajistí čtyři léky s účinnou látkou

Léky prakticky nemají výpadky dodávek, pokud existují alespoň čtyři přípravky se stejnou účinnou látkou. Uvedla to Česká asociace farmaceutických firem (ČAFF). Podle dat Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) v současné době chybí v lékárnách asi šest desítek nenahraditelných nebo obtížně nahraditelných přípravků hrazených z veřejného zdravotního pojištění. Jejich výpadky byly nahlášeny během posledního roku.

 

Podle analýzy nebylo za poslední rok alespoň měsíc dostupných 31 účinných látek. „U účinných látek, které jsou zastoupené v České republice alespoň čtyřmi a více léčivými přípravky, k výpadkům bez adekvátní náhrady prakticky nedochází,“ uvedl Hynek Valerián z české pobočky společnosti IQVIA, která pro ČAFF analýzu zpracovala.

Nejčastějším důvodem výpadků jsou podle ministerstva zdravotnictví problémy související s výrobou a dodavatelským procesem. Problém se surovinami často postihne celou Evropu, protože některé se vyrábějí jen na jednom či dvou místech.

Někdy může být pro výrobce finančně výhodnější lék dodat do jiné země. „Když si firma vyhodnotí, že pro ni není dostatečně obchodně zajímavé ho vyrábět, nemá žádný stát páku, jak ji k tomu donutit,“ uvedl k tomu dříve náměstek ministra zdravotnictví Filip Vrubel.

Na problematiku výpadků léků dlouhodobě upozorňuje Česká lékárnická komora (ČLnK). Podle ní není někdy možné lék nahradit ani takzvanou generickou substitucí, tedy lékem se stejnou účinnou látkou, ale jiným názvem. Takové je možné vyrábět poté, co originálnímu léku skončí patentová ochrana. „Nemohou tak učinit v případě, že ji pacient výslovně nechce. Velmi komplikovaná je také náhrada nedostupného léčivé přípravku ve chvíli, kdy pacient není schopen pochopit generickou záměnu a hrozí zhoršení léčby,“ uvedl viceprezident ČLnK Aleš Krebs.

V Česku se ročně prodají léky za 70 miliard korun, z toho 50 miliard vydají na léky za recept pojišťovny. Za problematické považuje ministerstvo to, že distributoři část léků dodaných do Česka obratem vyvezou do zemí, kde za ně zaplatí víc. Získají tak ročně tři až pět miliard korun.

-čtk-