Pardubický kraj by rád řešil se zástupci Královéhradeckého kraje případ dlouhého převozu rodičky z Rychnovska, Královéhradecký kraj však zatím setkání odmítá. Foto: koláž ZD

Pardubický kraj chce s Královéhradeckým řešit převoz rodičky

Pardubické hejtmanství kvůli případu dlouhého převozu rodičky z Rychnovska s infekcí do Pardubic vyzvalo na čtvrtek ke schůzce zástupce Královéhradeckého kraje a jeho Zdravotnického holdingu. Ti však prozatím setkání odmítají. Rodičku nejprve odmítly přijmout nemocnice v Královéhradeckém kraji – v Rychnově nad Kněžnou a Hradci Králové. Až v Pardubicích pak žena porodila děvčátko, které ale zřejmě kvůli pozdnímu podání antibiotik proti nákaze streptokokem utrpělo trvalá poškození zdraví. Případ vyšetřuje i policie. Pardubický kraj chce okolnosti transportu rodičky z Vamberka do Pardubické nemocnice prošetřit.

 

„Doufám, že na jednání (zástupci Královéhradeckého kraje) dorazí, jinak nám nezbude nic jiného než podat podnět na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu a ministerstvo zdravotnictví, aby prověřili celý postup od naložení pacientky do sanitního vozu až po samotné lékařské výkony v Pardubicích,“ řekl dnes na jednání krajského zastupitelstva hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) pacientku v 33. týdnu těhotenství vezla zdravotnická záchranná služba do Rychnova nad Kněžnou. Nebyla v akutním stavu, ženě nepraskla plodová voda. Nemocnice v Rychnově ji odmítla zřejmě kvůli mírně předčasnému porodu. Už ale v Rychnově dostala podle ministra zdravotnická záchranná služba informace o tom, že Fakultní nemocnice v Hradci Králové nemá kapacitu.

„To znamená, že ona ani do té fakultky nedojela a rovnou jela do Pardubic. Vzdálenost do Pardubic a do Hradce je prakticky z Rychnova stejná. Nedošlo k žádnému prodlení, vezli ji rovnou do Pardubic, takže tady v tom, si myslím, problém nebyl,“ uvedl Vojtěch. Mluvčí hradecké nemocnice Jakub Sochor v pondělí ČTK řekl pouze, že žena „neprošla příjmem fakultní nemocnice“.

Vojtěch již v pondělí uvedl, že do Pardubické nemocnice vyšle ministerskou kontrolu, která se zaměří na kvalitu péče v porodnici a na novorozeneckém a dětském oddělení. Vyšetřovací komise ministerstva zdravotnictví také prošetří celý pohyb pacientky zdravotnickým systémem.

Představenstvo společnosti Nemocnice Pardubického kraje v pondělí odvolalo ředitelku Pardubické a Chrudimské nemocnice Štěpánku Fraňkovou. Podle mluvčí firmy Kateřiny Semrádové zůstane lékařkou Pardubické nemocnice. Minulý týden kvůli případu lékaři a primář novorozeneckého oddělení dostali výtky.

Pardubická nemocnice také čelí obvinění kvůli pooperačním komplikacím malého chlapce v roce 2017, který následně zůstal v takzvaném bdělém komatu. Obviněny jsou i lékařka a dvě zdravotní sestry z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

-čtk-