MPSV by se s ministerstvem zdravotnictví mělo dohodnout na úhradách tzv. bílého programu, tedy pomůcek, které postiženým usnadňují pohyb na WC a při mytí. Foto: freestockphotos.biz

O placení pomůcek postiženým jednají resort práce a zdravotnictví

Ministerstva zdravotnictví a práce jednají o dalších úhradách pomůcek pro zdravotně postižené, které jim usnadňují pohyb na WC a při mytí, například madel, sedaček do vany nebo klozetových či sprchových křesel. Od letošního srpna nejsou hrazené ze zdravotního pojištění. Podle vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) na včerejším jednání zdravotního výboru sněmovny se mohou výrobci dočasně dohodnout s pojišťovnami.

 

Podle resortu zdravotnictví nemohou být tyto výrobky hrazené jako zdravotnické prostředky na poukaz, protože by musely mít různé atesty a dokumenty od Státního ústavu pro kontrolu léčiv včetně klinických hodnocení.

„Snažíme se vymyslet kompromisní řešení. Výrobci si mohou domluvit hrazení se zdravotními pojišťovnami na nějaký čas, třeba na rok,“ vysvětlil ministr s tím, že hradit takové pomůcky pro zdravotně postižené mělo ministerstvo práce a sociálních věcí, které se k tomu podle ministerstva zdravotnictví nestaví úplně negativně. Bude ale třeba dál jednat.

Národní rada zdravotně postižených podle vyjádření na webu považuje zrušení úhrad za zásadní problém. „Uvedené prostředky jsou dlouhodobě placeny z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Jejich argument, že se jedná o prostředky, které mají sociální charakter, a nikoliv zdravotnický, neobstojí, protože takto můžeme posoudit téměř každý zdravotnický prostředek, ať se jedná o vozík, protézy, ortopedickou obuv a další,“ uvedl předseda rady Václav Krása. Podle něj jsou i v jiných státem Evropské unie hrazeny jako zdravotnické. Podle ministerstva ale nebudou do budoucna podle nových nařízení EU takto posuzované.

Od srpna nejsou ze zdravotní pojištění nově vypláceny také příspěvky na paruky pro pacienty po chemoterapii nebo brýle. Dosud měli nemocní nárok na 1000 korun na paruku a jednou za tři roky 150 korun na brýle. Ministerstvo argumentovalo tím, že jde jen o malou část ceny a pojišťovny ušetří stovky milionů korun ročně.

Novela zákona platí od letošního roku, zavádí také úhradu u některých prostředků dosud nehrazených nebo zvyšuje příspěvek. Nyní stojí zdravotnické prostředky asi 6,5 až sedm miliard korun ročně z veřejného zdravotního pojištění, které má celkem k dispozici kolem 320 miliard. Náklady vlivem novely podle ministerstva mírně vzrostou.

-čtk-