Foto: Pixabay

Poslanec Veselý chce zdanit stejně loterie jako nejtvrdší hazard, odborníci protestují

Při druhém čtení tzv. daňového balíčku minulý týden ve Sněmovně se náhle objevil návrh poslance ČSSD Ondřeje Veselého, který jde proti názoru odborníků i proti oficiální vládní strategii. Srovnává totiž daňové zatížení nejtvrdšího hazardu s loteriemi do jedné úrovně. „Tento návrh je nejen v rozporu s pozměňovacím návrhem rozpočtového výboru z předchozího jednání, ale jde zejména proti všem odborným doporučením, protože daleko překonává i původní vládní návrh daňových změn v dané oblasti,“ napsali v otevřeném dopise rozhořčení odborníci v čele s bývalým protidrogovým koordinátorem Jindřichem Vobořilem.   

 

Původní návrh vlády zvyšoval daně z 23 % na 30 % u loterií, o něco mírnější pak u kurzových sázek či totalizátorových her (z 23% na 25 %). Naopak u technických her (automatů) jako u jediného typu hazardní hry by k žádným změnám nemělo dojít. To ostře kritizovali odborníci a proti se postavil i sněmovní Rozpočtový výbor, který podal protinávrh, jímž by se zvýšily daně u hracích automatů z 35 na 38 procent a naopak u ostatních her by zůstala současná výše zdanění.  „Původní vládní návrh změn sazeb byl v rozporu s dosavadním přístupem k hazardním hrám, zejména pak s přístupem harm reduction – minimalizace škod, k němuž se stát dlouhodobě hlásí,“ upozorňuje Jindřich Vobořil.

Poslanec Ondřej Veselý ovšem na plénu sněmovny přišel s nikým neprojednaným návrhem, který je ještě horší, než původní vládní předloha, zvyšuje totiž daňovou sazbu u loterii daleko ostřeji, a to z 23 až na 35 procent. Tím by se loterie dostaly na stejnou sazbu jako výherní automaty. „Návrh poslance Veselého zcela nelogicky a pro vývoj hazardního trhu velice rizikově zařazuje nejméně nebezpečné hry (loterie, bingo, losy) na úroveň nejtvrdšího automatového hazardu. Proto si Vás dovolujeme vyzvat k vyjádření jasného nesouhlasu k tomuto pozměňovacímu návrhu v souladu s předchozím rozhodnutím rozpočtového výboru,“ napsali poslancům ve zmíněném dopise zástupci občanských a odborných organizací.

„To zvýšení sazby je dáno tím, že my jsme přesvědčeni o tom, že by víc zdaněny měly být ty výnosovější hry,“ zdůvodnil velice stručně poslanec Veselý svůj návrh ve sněmovně, přičemž ovšem neuvedl koho oním „my“ vlastně myslel. V písemném, zdůvodnění jeho návrhu není ani čárka o společenské nebezpečnosti hazardu a argumentuje pouze výnosem z výběru daní, a to podle jednoduché úvahy, že čím je činnost ziskovější, tím je třeba jí zdanit více.  „Pokud bychom nahlíželi na generátory závislosti, jako jsou hazard, cigarety či alkohol tímto způsobem, museli bychom v dalším kroku zvažovat, zda nebude pro stát výhodné zavést prodej cigaret již od 15 let, případně snížit věkovou hranici i pro nákup alkoholu. Vybralo by se tak přece výrazně více peněz do rozpočtu,“ reagují ironicky autoři dopisu poslancům a dodávají: „ Jak jsme doložili a jak potvrzují experti na daňovou problematiku, z automatů (technická hra) lze reálně vybrat větší objem daní než dnes, zejména co se týče online technických her, a navíc je takto uchopené zdanění v souladu s přístupem harm reduction, naopak poslancem Veselým navrhovaná 12% změna u loterií může znamenat ještě větší přechýlení mapy hazardu na stranu výrazně rizikovější části tohoto průmyslu.“

Třetí čtení daňového balíčku a tedy schválení jeho definitivní podoby by mělo být na pořadu nejbližšího jednání Poslanecké sněmovny, ta zasedá opět od 15. října.

-cik-

O tématu jsme psali také zde.