Premiér Andrej Babiš, ministr Adam Vojtěch (vlevo) a ředitel FN Královské Vinohrady Petr Arenberger (vpravo) představují projekt nového traumacentra. Foto: HS

Stát přispěje na nové traumacentrum ve vinohradské nemocnici za miliardy

Stavba nového traumacentra se 770 lůžky ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady (FNKV) vyjde podle odhadů na sedm miliard korun, částka se však ještě upřesní. Projekt je připravený již deset let, premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) jej na společné tiskové konferenci označili za prioritu a chtějí na investici hledat státní peníze.

„Domluvili jsme se, že na tom začneme hned pracovat, považujeme to za jednu ze strategických investic v Praze. Projekt nového traumacentra na Královských Vinohradech je připravený, je nutné jen aktualizovat výši nákladů,“ uvedl Babiš. Při přípravě projektu byly náklady odhadnuty na 4 700 milionu korun, teď – po deseti letech – se předběžně počítá se sedmi miliardami. Konkrétní zdroje státního financování se však budou podle Babiše ještě hledat.

Vinohradská nemocnice se dlouhodobě potýká s problémy danými jejím umístěním v mnoha menších pavilonech. Ročně vynaloží jen na převoz nemocných mezi nimi asi 35 milionů korun. Pokud nemocného do této nemocnice transportuje vrtulník, musí být přeložen do sanitky a převážen mezi pavilony v závislosti na vyšetřeních, která jsou potřeba.

U starého heliportu popisuje ředitel FN KV Petr Arenberger premiérovi Andreji Babišovi chystaný projekt. Přihlíží předsedkyně výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Věra Adámková (ANO) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Projekt je podle nového ředitele FNKV Petra Arenbergera připravený. Počítá s novým heliportem na střeše, 770 lůžky pro urgentní příjem, 21 operačními sály a 80 vyšetřovnami. „Nemocnice má zajištěn vhodný pozemek ve svém přímém sousedství a platné územní rozhodnutí, vyhodnocení vlivů na životní prostředí i stavební povolení. Doposud stál projekt nemocnici již 150 milionů korun,“ řekl Arenberger. Stavět by se mělo začít za rok a půl, výstavba potrvá čtyři roky.

Podle ministra Vojtěcha má vinohradské traumacentrum, které je největším v ČR, „ohromnou logiku“. V její bezprostřední spádovosti žije 360 tisíc lidí, ale v širší spádové oblasti Středočeského kraje dalších 800 tisíc. „Vinohradská nemocnice má průměrně 4 893 hospitalizací s traumaty ročně. Je to více než 20 procent ze všech pražských nemocnic,“ uvedl ministr. Spolu s Nemocnicí Na Bulovce a Thomayerovou nemocnicí, kterou Vojtěch s premiérem navštíví v pátek, do ní míří také nejvíc pražských sanitek. Sídlí tam největší popáleninová klinika, kam se převážejí pacienti z celé ČR.

Již dříve se vůči projektu nového traumacentra v Praze vymezil pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Ten nedávno podmínil souhlas s Babišovým projektem úřednické čtvrti v Letňanech výstavbou nové nemocnice v této oblasti za 8,5 miliardy, kam by se přestěhovala část Nemocnice Na Bulovce. Podle Hřiba ji Praha potřebuje víc než nové traumacentrum. V reakci na Babišovo vystoupení ve FNKV pak Hřib potvrdil ČTK, že na svých požadavcích trvá. „Tento projekt slibuje ministerstvo zdravotnictví Praze už deset let a je už ve fázi stavebního povolení,“ uvedl Hřib. Podle něj jde o investici ministerstva do vlastního majetku, která neřeší problémy Nemocnice Na Bulovce.

-sed-